De beslissing om Griekenland ter hulp te snellen, kan nog verstrekkende gevolgen krijgen. Julian Callow, hoofdeconoom bij Barclays, spreekt van een keerpunt in de Europese politiek.

Griekenland kan namelijk een belangrijke stap betekenen in de fiscale eenmaking van Europa. Het is namelijk duidelijk geworden dat in geval van nood Europese samenwerking is vereist om lidstaten in de problemen een helpende hand toe te steken.

Het probleem van de eurozone is al langer bekend: er is wel een gemeenschappelijke munt en een gemeenschappelijke centrale bank, maar geen gemeenschappelijke minister van Financiën.

Het verdrag van Maastricht voorziet bovendien geen bankroet clausule, waardoor het moeilijk wordt om beslissingen te treffen betreffende fiscale transfers in geval er zich crisissen voordoen. Met betrekking tot dit punt was het dus niet zo makkelijk om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen.

De beslissing om Griekenland ter hulp te snellen, kan nog verstrekkende gevolgen krijgen. Julian Callow, hoofdeconoom bij Barclays, spreekt van een keerpunt in de Europese politiek. Griekenland kan namelijk een belangrijke stap betekenen in de fiscale eenmaking van Europa. Het is namelijk duidelijk geworden dat in geval van nood Europese samenwerking is vereist om lidstaten in de problemen een helpende hand toe te steken. Het probleem van de eurozone is al langer bekend: er is wel een gemeenschappelijke munt en een gemeenschappelijke centrale bank, maar geen gemeenschappelijke minister van Financiën. Het verdrag van Maastricht voorziet bovendien geen bankroet clausule, waardoor het moeilijk wordt om beslissingen te treffen betreffende fiscale transfers in geval er zich crisissen voordoen. Met betrekking tot dit punt was het dus niet zo makkelijk om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen.