Gargour wijst in dat verband naar de oplopende kostprijs om zich in te dekken tegen een niet-betaling van de Portugese schulden. Die kostprijs is in de afgelopen zes maanden met 263% toegenomen, tegenover een stijging met maar 258% voor Griekenland.

Het deficiet op de Portugese begroting is opgelopen tot 9,40% van het BBP. Griekenland is volgens Gargour maar het topje van de ijsberg, hoe meer er onder de oppervlakte zal worden gekeken hoe meer landen zullen worden ontdekt die zich in dezelfde situatie als Griekenland bevinden.

Dat betekent dat Duitsland ter hulp zal moeten komen, maar de middelen van dat land zijn nu eenmaal niet eindeloos. Uiteindelijk zal de situatie in de minder-kredietwaardige landen ook die van de stabiele landen gaan ondergraven.

De kostprijs kan volgens Gargour hoog gaan oplopen en zou zelfs vergelijkbaar zijn met die van de Duitse eenmaking. Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie steeg van 6,59% op 1 augustus 1989 tot 9,13% op 28 september 1990 als gevolg van de eenmaking.

Gargour wijst in dat verband naar de oplopende kostprijs om zich in te dekken tegen een niet-betaling van de Portugese schulden. Die kostprijs is in de afgelopen zes maanden met 263% toegenomen, tegenover een stijging met maar 258% voor Griekenland. Het deficiet op de Portugese begroting is opgelopen tot 9,40% van het BBP. Griekenland is volgens Gargour maar het topje van de ijsberg, hoe meer er onder de oppervlakte zal worden gekeken hoe meer landen zullen worden ontdekt die zich in dezelfde situatie als Griekenland bevinden. Dat betekent dat Duitsland ter hulp zal moeten komen, maar de middelen van dat land zijn nu eenmaal niet eindeloos. Uiteindelijk zal de situatie in de minder-kredietwaardige landen ook die van de stabiele landen gaan ondergraven. De kostprijs kan volgens Gargour hoog gaan oplopen en zou zelfs vergelijkbaar zijn met die van de Duitse eenmaking. Het rendement op de 10-jarige Duitse staatsobligatie steeg van 6,59% op 1 augustus 1989 tot 9,13% op 28 september 1990 als gevolg van de eenmaking.