Het is dus Spanje en niet Griekenland dat de grootste bedreiging vormt. Met name de situatie van de Spaanse banken kan op zijn zachtst gezegd zorgwekkend worden genoemd. Banco Santander, BBVA en La Caixa, de drie grootste banken, hebben gezamenlijk een balans van 2700 miljard dollar.

Ter vergelijking: de waarde van de Spaanse economie in haar geheel bedraagt maar 1,70 miljard dollar. De koersen van Banco Santander en BBVA zijn over de afgelopen 12 maanden met ongeveer 40% gedaald, wat betekent dat de beurs er geen goed oog in heeft.

Geld om Spanje te redden zal niet makkelijk worden gevonden

Zowat alle factoren pleiten tegen Spanje. De vastgoedprijzen gaan blijven dalen, het aantal faillissementen - zowel van bedrijven als van privé-personen zal blijven toenemen en de Spaanse economie zal voorlopig geen vaste voet onder de grond vinden.

Wanneer de problemen van het land verergeren, zal er geld moeten worden gevonden om de banken te redden. Het is echter hoogst onduidelijk waar dat geld vandaan gaat komen.

Hetzelfde geldt voor Spanje zelf, de Europese reddingsfondsen zijn voorlopig niet groot genoeg en het is maar de vraag of iemand staat te springen om geld te geven om Spanje een reddingsboei toe te werpen.

Het is dus Spanje en niet Griekenland dat de grootste bedreiging vormt. Met name de situatie van de Spaanse banken kan op zijn zachtst gezegd zorgwekkend worden genoemd. Banco Santander, BBVA en La Caixa, de drie grootste banken, hebben gezamenlijk een balans van 2700 miljard dollar. Ter vergelijking: de waarde van de Spaanse economie in haar geheel bedraagt maar 1,70 miljard dollar. De koersen van Banco Santander en BBVA zijn over de afgelopen 12 maanden met ongeveer 40% gedaald, wat betekent dat de beurs er geen goed oog in heeft. Geld om Spanje te redden zal niet makkelijk worden gevondenZowat alle factoren pleiten tegen Spanje. De vastgoedprijzen gaan blijven dalen, het aantal faillissementen - zowel van bedrijven als van privé-personen zal blijven toenemen en de Spaanse economie zal voorlopig geen vaste voet onder de grond vinden. Wanneer de problemen van het land verergeren, zal er geld moeten worden gevonden om de banken te redden. Het is echter hoogst onduidelijk waar dat geld vandaan gaat komen. Hetzelfde geldt voor Spanje zelf, de Europese reddingsfondsen zijn voorlopig niet groot genoeg en het is maar de vraag of iemand staat te springen om geld te geven om Spanje een reddingsboei toe te werpen.