Griekenland is een puinhoop, oplossing ligt niet voor de hand

De Europese beurzen zijn vanmorgen lager geopend, met voorlopig beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. De Stoxx Europe 600 opende een kwart procent lager, in het geval van sommige andere indices liepen de verliezen iets hoger op. In Brussel is de BEL 20 eveneens zowat een kwart procent lager geopend, zonder dat er in de index opvallende bewegers zijn.

In Europa gaat alle aandacht vandaag uiteraard uit naar het feit dat Moody’s de kredietrating voor Frankrijk verlaagde, onze zuiderburen kunnen nu niet langer meer genieten van de voordelen verbonden aan een triple A-rating. Maar Frankrijk is momenteel eigenlijk maar een bijkomstig probleem.

Nobelprijswinnaar James Mirrlees verklaarde vanmorgen aan Bloomberg dat Griekenland een grote puinhoop blijft. Bijzonder vervelend is dat het toekennen van nieuwe steun aan het land een wig dreigt te drijven tussen Europa en het Internationaal Monetair Fonds, die niet langer één front vormen.

Maar volgens Mirrlees is het geven van nieuwe steun geen oplossing, de problemen van het land moeten bij de wortels aangepakt worden. Een definitieve oplossing voor Griekenland ligt dus nog ver verwijderd in de toekomst, ze ligt bovendien ook niet voor de hand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content