Het land heeft van de troika weliswaar meer tijd gekregen, maar zal noodzakelijkerwijs snoeiharde besparingsmaatregelen moeten doorvoeren.

Poul Thomsen, de afgezant voor het Internationaal Monetair Fonds in Griekenland, geeft dat toe dat Athene al zware inspanningen heeft geleverd wat betreft het terugdringen van het begrotingsdeficiet. Die volstaan echter (nog) niet, Griekenland heeft minstens 10 jaar nodig om orde op zaken te stellen.

Besparingsprogramma kan nog altijd mislopen

Volgens Thomsen zal Griekenland bovenop de al geleverde inspanningen nog eens besparingen ter waarde van 6 tot 7% van het Bruto Binnenlands Product zal moeten doorvoeren. Die gaan de Grieken nog meer pijn doen en gaan hoogstwaarschijnlijk op grote bezwaren van de vakbonden stuiten.

Tegen die achtergrond stelt Thomen dat het Griekse besparingsprogramma nog altijd kan mislopen. Bovendien willen sommige schuldeisers - waarmee impliciet naar de Europese Centrale Bank wordt verwezen - een voorkeurbehandeling, wat het proces alleen maar bemoeilijkt.

Die eis voor een voorkeursbehandeling staat een verlaging van de obligatierendementen en zodoende dus ook een come-back naar de financiële markten in de weg.

Bij de recente schuldenherschikking heeft de ECB geen afschrijvingen gedaan op de Griekse staatsobligaties in portefeuille.

Het land heeft van de troika weliswaar meer tijd gekregen, maar zal noodzakelijkerwijs snoeiharde besparingsmaatregelen moeten doorvoeren. Poul Thomsen, de afgezant voor het Internationaal Monetair Fonds in Griekenland, geeft dat toe dat Athene al zware inspanningen heeft geleverd wat betreft het terugdringen van het begrotingsdeficiet. Die volstaan echter (nog) niet, Griekenland heeft minstens 10 jaar nodig om orde op zaken te stellen. Besparingsprogramma kan nog altijd mislopenVolgens Thomsen zal Griekenland bovenop de al geleverde inspanningen nog eens besparingen ter waarde van 6 tot 7% van het Bruto Binnenlands Product zal moeten doorvoeren. Die gaan de Grieken nog meer pijn doen en gaan hoogstwaarschijnlijk op grote bezwaren van de vakbonden stuiten. Tegen die achtergrond stelt Thomen dat het Griekse besparingsprogramma nog altijd kan mislopen. Bovendien willen sommige schuldeisers - waarmee impliciet naar de Europese Centrale Bank wordt verwezen - een voorkeurbehandeling, wat het proces alleen maar bemoeilijkt. Die eis voor een voorkeursbehandeling staat een verlaging van de obligatierendementen en zodoende dus ook een come-back naar de financiële markten in de weg. Bij de recente schuldenherschikking heeft de ECB geen afschrijvingen gedaan op de Griekse staatsobligaties in portefeuille.