Hoewel het er naar uit ziet dat Griekenland twee jaar langer de tijd krijgt om de begroting op orde te krijgen, zitten het IMF en de eurolanden nog niet op een lijn met betrekking tot de schuldenverlichting.

Op 20 november komen de ministers van financiën van de eurozone weer bijeen om verder over Griekenland te vergaderen. De onzekerheid heeft vooral zijn weerslag op Spaanse obligaties; de 10-jaars rente kwam dinsdag dicht in de buurt van de 6%, het hoogste niveau in zes weken.

Risico-opslag Ierse staatsobligaties stabiel

De risico-opslag van de Ierse 2020 obligatie bleef in de afgelopen weken stabiel rond 370 - 375 bps en is vanaf het recente dieptepunt halverwege oktober zo'n 35 bps opgelopen. Geruchten gaan dat het land binnenkort met een nieuwe 5-jaars lening zal komen.

Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankiers gezien het goede sentiment rond Ierland begrijpelijk. Zo kwam de grootste Ierse bank, Bank of Ireland, gisteren met een Eur 1 mrd 3-jaars covered bond naar de markt (midswap + 270 bps, 3,1%). Het is de eerste publieke emissie van een Ierse bank in twee jaar en de eerste sinds de Ierse bail-out.

Hiermee kan de bank de afhankelijkheid van de ECB voor financiering verder verminderen. Die is in de afgelopen maanden gedaald van Eur 28 mrd in juni tot Eur 21 mrd in november door een stijging van deposito's en verkleining van de

balans.

Hoewel het er naar uit ziet dat Griekenland twee jaar langer de tijd krijgt om de begroting op orde te krijgen, zitten het IMF en de eurolanden nog niet op een lijn met betrekking tot de schuldenverlichting. Op 20 november komen de ministers van financiën van de eurozone weer bijeen om verder over Griekenland te vergaderen. De onzekerheid heeft vooral zijn weerslag op Spaanse obligaties; de 10-jaars rente kwam dinsdag dicht in de buurt van de 6%, het hoogste niveau in zes weken.Risico-opslag Ierse staatsobligaties stabiel De risico-opslag van de Ierse 2020 obligatie bleef in de afgelopen weken stabiel rond 370 - 375 bps en is vanaf het recente dieptepunt halverwege oktober zo'n 35 bps opgelopen. Geruchten gaan dat het land binnenkort met een nieuwe 5-jaars lening zal komen. Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankiers gezien het goede sentiment rond Ierland begrijpelijk. Zo kwam de grootste Ierse bank, Bank of Ireland, gisteren met een Eur 1 mrd 3-jaars covered bond naar de markt (midswap + 270 bps, 3,1%). Het is de eerste publieke emissie van een Ierse bank in twee jaar en de eerste sinds de Ierse bail-out. Hiermee kan de bank de afhankelijkheid van de ECB voor financiering verder verminderen. Die is in de afgelopen maanden gedaald van Eur 28 mrd in juni tot Eur 21 mrd in november door een stijging van deposito's en verkleining van de balans.