Jen vergelijkt de situatie in Griekenland met die in Argentinië, een land dat in 2001 95 miljard dollar aan schulden niet meer kon terugbetalen. Hij verwacht dat de Grieken op een bepaald moment het water tot boven de lippen zal komen te staan.

Gisteren is de spread tussen de Griekse en de Duitse staatsobligaties opnieuw opgelopen tot een nieuw recordniveau. Die spread bedraagt nu meer dan 400 basispunten, tegenover een gemiddelde van 65 basispunten voor de afgelopen vijf jaar.

Minister George Papaconstantinou verklaarde gisteren dat het tekort op de Griekse begroting dit jaar minstens 12,90% zal bedragen. De problemen van Griekenland en Argentinië zijn min of meer gelijklopend, meer bepaald wat betreft een onflexibele munt, kapitaalvlucht en de risico's op drastische besparingsmaatregelen.

Zo'n gevaarlijke cocktail kan leiden tot een scherpe terugval van de economische groei. Jen weet waarover hij praat, want hij werkte in de periode 1992 tot 1996 voor het IMF en heeft dus de Argentijnse crisis van nabij meegemaakt.

Jen vergelijkt de situatie in Griekenland met die in Argentinië, een land dat in 2001 95 miljard dollar aan schulden niet meer kon terugbetalen. Hij verwacht dat de Grieken op een bepaald moment het water tot boven de lippen zal komen te staan. Gisteren is de spread tussen de Griekse en de Duitse staatsobligaties opnieuw opgelopen tot een nieuw recordniveau. Die spread bedraagt nu meer dan 400 basispunten, tegenover een gemiddelde van 65 basispunten voor de afgelopen vijf jaar. Minister George Papaconstantinou verklaarde gisteren dat het tekort op de Griekse begroting dit jaar minstens 12,90% zal bedragen. De problemen van Griekenland en Argentinië zijn min of meer gelijklopend, meer bepaald wat betreft een onflexibele munt, kapitaalvlucht en de risico's op drastische besparingsmaatregelen. Zo'n gevaarlijke cocktail kan leiden tot een scherpe terugval van de economische groei. Jen weet waarover hij praat, want hij werkte in de periode 1992 tot 1996 voor het IMF en heeft dus de Argentijnse crisis van nabij meegemaakt.