De ECB moet namelijk langzamerhand haar steunmaatregelen onder de economie gaan terugtrekken. Die operatie wordt echter bemoeilijkt door de problemen met de Griekse begroting.

Volgens ING ligt Griekenland als een steen op de maag van de ECB. De plannen voor de exit waren in december al ontplooid, waarbij de invulling nog slechts een kwestie van details leek.

Inmiddels zijn echter de problemen met Griekenland aan de oppervlakte gekomen en dat heeft het plaatje volledig gewijzigd. De banken uit de eurozone dreigen nu met een drievoudig probleem te worden geconfronteerd.

Er zijn niet alleen de zwakke economische groei en de toekomstige terugtrekking van de steunmaatregelen van de ECB, maar ook mogelijke downgradings van de overheidsobligaties die de banken in portefeuille hebben.

De volgende stap in de exit-strategie van de ECB wordt een moeilijke evenwichtsoefening tussen de monetaire politiek en financiële stabiliteit van de lidstaten.

De ECB moet namelijk langzamerhand haar steunmaatregelen onder de economie gaan terugtrekken. Die operatie wordt echter bemoeilijkt door de problemen met de Griekse begroting. Volgens ING ligt Griekenland als een steen op de maag van de ECB. De plannen voor de exit waren in december al ontplooid, waarbij de invulling nog slechts een kwestie van details leek. Inmiddels zijn echter de problemen met Griekenland aan de oppervlakte gekomen en dat heeft het plaatje volledig gewijzigd. De banken uit de eurozone dreigen nu met een drievoudig probleem te worden geconfronteerd. Er zijn niet alleen de zwakke economische groei en de toekomstige terugtrekking van de steunmaatregelen van de ECB, maar ook mogelijke downgradings van de overheidsobligaties die de banken in portefeuille hebben. De volgende stap in de exit-strategie van de ECB wordt een moeilijke evenwichtsoefening tussen de monetaire politiek en financiële stabiliteit van de lidstaten.