Door de goedkopere dollar is tarwe uit de Verenigde Staten terug competitiever geworden op de wereldmarkt. In de week

tot 20 januari werd 618.700 ton tarwe uitgevoerd, de grootste hoeveelheid sinds september vorig jaar.

Daarnaast is er ook het vooruitzicht op een lager aanbod uit Rusland en Oekraïne.

Sinds het opheffen van het exportverbod op 1 juli vorig jaar voerde Rusland al 19,5 miljoen ton tarwe uit.

President Poetin gaf eerder aan dat er uitvoerbeperkingen zullen komen wanneer het niveau van 24 tot 25 miljoen ton wordt overschreden.

Bovendien vormen de lage temperaturen een bedreiging voor een kwart van de tarwevelden die onvoldoende met sneeuw bedekt zijn en dus niet beschermd zijn tegen de extreme koude.

Door de goedkopere dollar is tarwe uit de Verenigde Staten terug competitiever geworden op de wereldmarkt. In de week tot 20 januari werd 618.700 ton tarwe uitgevoerd, de grootste hoeveelheid sinds september vorig jaar. Daarnaast is er ook het vooruitzicht op een lager aanbod uit Rusland en Oekraïne. Sinds het opheffen van het exportverbod op 1 juli vorig jaar voerde Rusland al 19,5 miljoen ton tarwe uit. President Poetin gaf eerder aan dat er uitvoerbeperkingen zullen komen wanneer het niveau van 24 tot 25 miljoen ton wordt overschreden. Bovendien vormen de lage temperaturen een bedreiging voor een kwart van de tarwevelden die onvoldoende met sneeuw bedekt zijn en dus niet beschermd zijn tegen de extreme koude.