Uitzondering die de regel bevestigt, is de Europese Unie. Daar steeg de vraag naar goud met 11% tot 86,40 ton. Die stijging valt uiteraard makkelijk te verklaren, want veel Europeanen maken zich zorgen over de eurozone en over de houdbaarheid van de euro.

Onzekerheid over prijsevolutie goud

Dat de goudprijs niet meer van de plaats komt, heeft op de eerste plaats te maken met de onzekerheid over de toekomstige prijsevolutie.

Die onzekerheid heerst zowel in de Verenigde Staten als in China, als in andere delen van de wereld. Niemand weet of de goudprijs opnieuw gaat stijgen dan wel of een volgende correctiefase voor de deur staat.

Wie wel nog volop goud kopen, zijn de centrale banken. Over de eerste zes maanden van dit jaar kochten ze 254 ton, tegenover slechts 200 ton tijdens dezelfde periode vorig jaar. Aan dit tempo zullen de aankopen dit jaar boven het niveau van vorig jaar uitkomen, dat al een record was sinds 1964.

Uitzondering die de regel bevestigt, is de Europese Unie. Daar steeg de vraag naar goud met 11% tot 86,40 ton. Die stijging valt uiteraard makkelijk te verklaren, want veel Europeanen maken zich zorgen over de eurozone en over de houdbaarheid van de euro. Onzekerheid over prijsevolutie goud Dat de goudprijs niet meer van de plaats komt, heeft op de eerste plaats te maken met de onzekerheid over de toekomstige prijsevolutie. Die onzekerheid heerst zowel in de Verenigde Staten als in China, als in andere delen van de wereld. Niemand weet of de goudprijs opnieuw gaat stijgen dan wel of een volgende correctiefase voor de deur staat. Wie wel nog volop goud kopen, zijn de centrale banken. Over de eerste zes maanden van dit jaar kochten ze 254 ton, tegenover slechts 200 ton tijdens dezelfde periode vorig jaar. Aan dit tempo zullen de aankopen dit jaar boven het niveau van vorig jaar uitkomen, dat al een record was sinds 1964.