Telkens opnieuw wordt naar de ETF's, de beursgenoteerde beleggingsfondsen die in goud beleggen, verwezen als voornaamste oorzaak van de prijsval bij het goud. Die ETF's wordt verweten kortzichtig te zijn en alleen de evolutie van de goudprijs op korte termijn voor ogen te hebben.

Op langere termijn dreigt het aandeel aan goud te dalen, want de goudproductie in de Verenigde Staten blijft maar dalen. Momenteel bedraagt die productie 2700 ton jaarlijks, maar op relatief korte termijn zal die productie terugvallen tot eerst 2500 en vervolgens 2000 ton. Daarmee zal het aanbod steeds moeilijker de vraag kunnen invullen, met een onvermijdelijke stijging van de goudprijs tot gevolg.

Telkens opnieuw wordt naar de ETF's, de beursgenoteerde beleggingsfondsen die in goud beleggen, verwezen als voornaamste oorzaak van de prijsval bij het goud. Die ETF's wordt verweten kortzichtig te zijn en alleen de evolutie van de goudprijs op korte termijn voor ogen te hebben. Op langere termijn dreigt het aandeel aan goud te dalen, want de goudproductie in de Verenigde Staten blijft maar dalen. Momenteel bedraagt die productie 2700 ton jaarlijks, maar op relatief korte termijn zal die productie terugvallen tot eerst 2500 en vervolgens 2000 ton. Daarmee zal het aanbod steeds moeilijker de vraag kunnen invullen, met een onvermijdelijke stijging van de goudprijs tot gevolg.