Goudprijs zal opnieuw stijgen

Op 15 april kelderden de goud- en de zilverprijs. Met hoge volumes werd bij beide metalen een significante horizontale steun doorbroken. Wie panikeerde, loopt veel kans van een kale reis thuis te komen.

Dat de goudprijs het begaf, zal voor veel beleggers wel schrikken geweest zijn, maar zijn en schijn is twee. We analyseren de COT-index, de maand- en de weekgrafiek van het goud en de HUI-goudmijnaandelentracker.

Goudproducenten kopen futures-contracten. Als we de toppen en de bodems van de COT-index vergelijken met de koersgrafiek, stellen we in juni en maart vast dat elke top van de COT-index overeenkomt met een bodem van de goudprijs. Sinds de dreun van 15 april is aan die grafiek weinig verandert. De producenten staan nog altijd aan de koopzijde.

Als we de maandgrafiek met een logaritmische schaal analyseren, merken we dat de bodems van juni 2005 en oktober 2008 een steunlijn geven. De val van de goudprijs heeft die belangrijke steunlijn getest. Dat betekent dat de low van 15 april op 1321 dollar de nieuwe low is voor een verdere opgaande trendbeweging. Als die low niet naar onderen wordt doorbroken, mag u zich aan een stijgende goudprijs verwachten die mogelijk de top van augustus 2011 op 1918 dollar doorbreekt.

In de weekgrafiek ziet u de belangrijke horizontale steunlijn onder de bodems vanaf september 2011. Door de rolwisseling fungeert die steunlijn nu als weerstandslijn. Pas als die opwaarts wordt doorbroken, ligt een hogere goudprijs in het verschiet. Nemen we de top van september 2011 en de horizontale lijn als referentiepunten voor het Fibonacci-projectieniveau, dan ziet u dat de low van 15 april tot net boven het 161.80 procent-niveau is gedaald. Een bijkomende vaststelling is dat de volumepiek ook het signaal geeft dat de bodem van 15 april nog kan standhouden.

Een ander opvallend feit is dat nog voor de val van de goudprijs goudtrackers oververkocht waren. Ik neem de HUI (268.41) als voorbeeld, maar er zijn er nog andere, zoals de XAU en de GDM die hetzelfde beeld geven als de HUI. De gemiddelden bij die goudtrackers liggen relatief veel te ver van elkaar verwijderd. Everything returns to the mean. De goudmijnaandelen moeten dus op zijn minst zijwaarts bewegen of stijgen, en dat impliceert dat de goudprijs zal stijgen.

Ik sluit deze analyse af met een blik op de recentste koersontwikkelingen. Op vrijdagochtend 19 april was er een opwaartse koersuitbraak, die later op de dag terugviel. Die koersopstoot leidde wel tot een doorbraak van de 1400-grens op de daggrafiek. De goudprijs gaf daarmee een eerste signaal dat de low van 15 april een bodem is. Ook de belangrijkste indicatoren wijzen op een overkochte situatie. We mogen dus hogere prijzen verwachten voor het goud. Het leed is geleden.

Om succesvol te beleggen aan de hand van de technische analyse onthouden we drie dingen uit dit artikel: op korte termijn is de trend van het goud negatief doorbroken en op lange termijn zit het goud nog altijd in een stijgende trend; een actieve belegger kan kopen tegen de huidige prijs, als hij de low scherp in de gaten houdt; een trendbelegger investeert veiliger als de goudprijs opnieuw boven de horizontale weerstandslijn noteert.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content