De beleggers houden momenteel vooral het macro-economisch plaatje in de gaten, met bijzondere aandacht voor het investeringsgedrag van de bedrijven. Vanuit die hoek moet namelijk de economische opleving komen.

Voorlopig is er geen indicatie dat de investeringsvraag van de bedrijven reeds terug aantrekt, al lijken sommige indicatoren (zoals de kredietvraag in de vermelde Lending Survey) volgens KBC toch te wijzen op enige beterschap van het klimaat.

Dat is ook het geval voor de benuttingsgraad van de productiecapaciteit. Die klom in het eerste kwartaal van 2013 opnieuw wat hoger, maar blijft wel ruim beneden zijn langetermijngemiddelde zodat er alsnog weinig behoefte is aan uitbreidingsinvesteringen.

Doordat het algemene vertrouwen maar mondjesmaat zal weerkeren en de afzetperspectieven zwak blijven, zullen de bedrijven zich in 2013 voornamelijk beperken tot vervangings-

en rationaliseringsinvesteringen.

De beleggers houden momenteel vooral het macro-economisch plaatje in de gaten, met bijzondere aandacht voor het investeringsgedrag van de bedrijven. Vanuit die hoek moet namelijk de economische opleving komen. Voorlopig is er geen indicatie dat de investeringsvraag van de bedrijven reeds terug aantrekt, al lijken sommige indicatoren (zoals de kredietvraag in de vermelde Lending Survey) volgens KBC toch te wijzen op enige beterschap van het klimaat. Dat is ook het geval voor de benuttingsgraad van de productiecapaciteit. Die klom in het eerste kwartaal van 2013 opnieuw wat hoger, maar blijft wel ruim beneden zijn langetermijngemiddelde zodat er alsnog weinig behoefte is aan uitbreidingsinvesteringen. Doordat het algemene vertrouwen maar mondjesmaat zal weerkeren en de afzetperspectieven zwak blijven, zullen de bedrijven zich in 2013 voornamelijk beperken tot vervangings- en rationaliseringsinvesteringen.