De goudprijs heeft opnieuw de wind in de zeilen en meldt zich aan bij de kaap van 1400 dollar. Het duurder worden van het goud heeft op de eerste plaats te maken met wat er gebeurt op de emerging markets.

Opkomende landen hebben volgens ABN Amro de afgelopen jaren sterk kunnen profiteren van het zeer stimulerende beleid van de Federal Reserve.

De overvloedige geldmiddelen die werden gecreëerd, zochten een weg naar het hoogste rendement en dat bleek in de opkomende landen te vinden. De kapitaalstroom stimuleerde de opkomende economieën.

Nu de Amerikanen dat beleid gaan afbouwen, bestaat de vrees voor een ommekeer in de kapitaalstromen. De beurzen van veel opkomende markten gingen daardoor sterker onderuit dan de meeste westerse beurzen en de valuta's (vooral de Indiase en de Indonesische roepia) daalden sterk in waarde.

De goudprijs heeft opnieuw de wind in de zeilen en meldt zich aan bij de kaap van 1400 dollar. Het duurder worden van het goud heeft op de eerste plaats te maken met wat er gebeurt op de emerging markets. Opkomende landen hebben volgens ABN Amro de afgelopen jaren sterk kunnen profiteren van het zeer stimulerende beleid van de Federal Reserve. De overvloedige geldmiddelen die werden gecreëerd, zochten een weg naar het hoogste rendement en dat bleek in de opkomende landen te vinden. De kapitaalstroom stimuleerde de opkomende economieën. Nu de Amerikanen dat beleid gaan afbouwen, bestaat de vrees voor een ommekeer in de kapitaalstromen. De beurzen van veel opkomende markten gingen daardoor sterker onderuit dan de meeste westerse beurzen en de valuta's (vooral de Indiase en de Indonesische roepia) daalden sterk in waarde.