Sinds 1 december is de goudprijs al met meer dan 40 dollar gestegen, zodat winstnemingen niet onverwacht kwamen. Vorige week vrijdag kostte een troy ounce goud in New York nog maar 1174,20 dollar.

Vanmorgen viel de goudprijs terug richting 1200 dollar. De meeste analisten geloven echter niet in een langdurige correctie, ze denken eerder dat de goudprijs na een korte tussenpauze weer zal gaan stijgen.

Martin Hennecke, directeur van Tyche Group Ltd. in Hong Kong, wijst er dat goud in historische termen gesproken nog steeds niet duur is. Rekening gehouden met de inflatie bedroeg de piek uit 1980 2200 dollar. Daar zijn we nog altijd ongeveer 1000 dollar van verwijderd.

Hennecke is van mening dat de fundamentals onder de goudprijs beter zijn dan in de jaren 80. Hij gelooft dat de goudprijs op termijn een nieuwe inflatie-aangepaste piek zal kunnen neerzetten.

De goudproductie is niet meer gestegen sinds de goudprijs in 2001 een bodem bereikte, dit ondanks de stijging van de goudprijs. De mijnbouwgroepen slagen er dus niet in om een hoger aanbod tegenover een grotere vraag te zetten.

Sinds 1 december is de goudprijs al met meer dan 40 dollar gestegen, zodat winstnemingen niet onverwacht kwamen. Vorige week vrijdag kostte een troy ounce goud in New York nog maar 1174,20 dollar. Vanmorgen viel de goudprijs terug richting 1200 dollar. De meeste analisten geloven echter niet in een langdurige correctie, ze denken eerder dat de goudprijs na een korte tussenpauze weer zal gaan stijgen. Martin Hennecke, directeur van Tyche Group Ltd. in Hong Kong, wijst er dat goud in historische termen gesproken nog steeds niet duur is. Rekening gehouden met de inflatie bedroeg de piek uit 1980 2200 dollar. Daar zijn we nog altijd ongeveer 1000 dollar van verwijderd. Hennecke is van mening dat de fundamentals onder de goudprijs beter zijn dan in de jaren 80. Hij gelooft dat de goudprijs op termijn een nieuwe inflatie-aangepaste piek zal kunnen neerzetten. De goudproductie is niet meer gestegen sinds de goudprijs in 2001 een bodem bereikte, dit ondanks de stijging van de goudprijs. De mijnbouwgroepen slagen er dus niet in om een hoger aanbod tegenover een grotere vraag te zetten.