Het herstel van de dollarkoers heeft de goudprijs tijdelijk van zijn aantrekkingskracht doen verliezen. Technisch was het goud bovendien overkocht na de voorafgaande forse stijging.

De Dollar Index, een index die de greenback afzet tegen de muntkoers van zes belangrijke handelsmunten, noteert nu aan het hoogste niveau in meer dan drie maanden. Dat heeft te maken met de verwachting dat de VS-economie aan de beterhand is.

Park Jong Beom, senior trader bij Tongyang Futures Co. in Seoul, is van mening dat de grondstoffen zwak gaan blijven zolang de dollarkoers blijft stijgen.

De meeste handelaren zijn momenteel bezig om de boeken te sluiten op het einde van het jaar. De verhandelde volumes zijn dan ook dun geworden.

Adam Klopfenstein, senior market strateeg bij commodities brokerage firma Lind-Waldock, is van mening dat de goudprijs verder kan dalen wanneer het niveau van 1000 dollar naar beneden wordt doorbroken.

De goudprijs is dit jaar met 23% gestegen, waardoor het nu al negen jaar op rij duurder is geworden. Klopfenstein verwacht dat de goudprijs in 2010 verder zal gaan stijgen.

De goudprijs bereikte dit jaar een piek boven 1200 dollar, maar de echte piek werd al bereikt in 1980. Op 21 januari van dat jaar kostte een troy ounce goud 825,50 dollar, omgerekend in dollars van nu zou dat 2163,62 dollar zijn.

Het herstel van de dollarkoers heeft de goudprijs tijdelijk van zijn aantrekkingskracht doen verliezen. Technisch was het goud bovendien overkocht na de voorafgaande forse stijging. De Dollar Index, een index die de greenback afzet tegen de muntkoers van zes belangrijke handelsmunten, noteert nu aan het hoogste niveau in meer dan drie maanden. Dat heeft te maken met de verwachting dat de VS-economie aan de beterhand is. Park Jong Beom, senior trader bij Tongyang Futures Co. in Seoul, is van mening dat de grondstoffen zwak gaan blijven zolang de dollarkoers blijft stijgen. De meeste handelaren zijn momenteel bezig om de boeken te sluiten op het einde van het jaar. De verhandelde volumes zijn dan ook dun geworden. Adam Klopfenstein, senior market strateeg bij commodities brokerage firma Lind-Waldock, is van mening dat de goudprijs verder kan dalen wanneer het niveau van 1000 dollar naar beneden wordt doorbroken. De goudprijs is dit jaar met 23% gestegen, waardoor het nu al negen jaar op rij duurder is geworden. Klopfenstein verwacht dat de goudprijs in 2010 verder zal gaan stijgen. De goudprijs bereikte dit jaar een piek boven 1200 dollar, maar de echte piek werd al bereikt in 1980. Op 21 januari van dat jaar kostte een troy ounce goud 825,50 dollar, omgerekend in dollars van nu zou dat 2163,62 dollar zijn.