Maar volgens sommige analisten is dat een foute uitleg, de echte oorzaak ligt heel ergens anders. De goudprijs kan pas opnieuw stijgen wanneer de olieprijs gaat stijgen. Het is namelijk de olieprijs die het tempo van de economie bepaalt en die dus ook de FED-politiek aandrijft.

De evolutie van de olieprijs kan het best gevolgd worden door de prijsevolutie van een tracker als United States Oil Fund ETF (USO) in de gaten te houden. De lage olieprijs heeft tot gevolg dat de productiekosten voor de mijnbouwgroepen dalen, waardoor de minder rendabele mijnen in productie kunnen worden gehouden. Pas wanneer die productie wegvalt, kan de goudprijs opnieuw stijgen.

Maar volgens sommige analisten is dat een foute uitleg, de echte oorzaak ligt heel ergens anders. De goudprijs kan pas opnieuw stijgen wanneer de olieprijs gaat stijgen. Het is namelijk de olieprijs die het tempo van de economie bepaalt en die dus ook de FED-politiek aandrijft. De evolutie van de olieprijs kan het best gevolgd worden door de prijsevolutie van een tracker als United States Oil Fund ETF (USO) in de gaten te houden. De lage olieprijs heeft tot gevolg dat de productiekosten voor de mijnbouwgroepen dalen, waardoor de minder rendabele mijnen in productie kunnen worden gehouden. Pas wanneer die productie wegvalt, kan de goudprijs opnieuw stijgen.