Volgens analist Eddy Elfenbein is een periode van hoge goudprijzen automatisch gebonden aan lage rentevoeten. Wanneer de reële rentevoeten laag of zelfs negatief zijn, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten het geval is, stijgt de goudprijs. Wanneer de rente gaat stijgen, daalt de goudprijs.

Elfenbein volgt de redenering van Goldman Sachs. Als de reëlte rente in de Verenigde Staten tegen 2018 richting 2% stijgt, zoals kan worden afgeleid uit de koersevolutie van de inflatiegebonden TIPS, kan zal de goudprijs terugvallen richting 1200 dollar.

Volgens analist Eddy Elfenbein is een periode van hoge goudprijzen automatisch gebonden aan lage rentevoeten. Wanneer de reële rentevoeten laag of zelfs negatief zijn, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten het geval is, stijgt de goudprijs. Wanneer de rente gaat stijgen, daalt de goudprijs. Elfenbein volgt de redenering van Goldman Sachs. Als de reëlte rente in de Verenigde Staten tegen 2018 richting 2% stijgt, zoals kan worden afgeleid uit de koersevolutie van de inflatiegebonden TIPS, kan zal de goudprijs terugvallen richting 1200 dollar.