De hierboven geschetste evolutie is overigens niet nieuw. Vorig jaar daalde de de Amex Gold Bugs index met 26%, terwijl de goudprijs met 6% steeg.

Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld, want normaal zouden de goudmijnaandelen met een hefboomeffect moeten reageren op een stijging van de goudprijs. Zij zien hun winsten namelijk fors oplopen.

Kijken we even naar de periode 2001-2003, dan stellen we vast dat de goudprijs toen steeg tot 415 dollar, wat neerkomt op een stijging met 50%. De Amex Gold Bugs index liet echter een stijging met bijna 300% optekenen.

Er zijn nu twee mogelijkheiden: ofwel moet de goudprijs stoom aflaten, ofwel zijn de goudmijnaandelen klaar voor een inhaalbeweging.

Leonard Kaplan, president van futuresbroker Prospector Asset Management, gelooft in het eerste scenario. Hij ziet de goudprijs weliswaar doorstijgen tot 1500 dollar, maar op dat ogenblik zou er sprake zijn van een zeepbel.

Jon Nadler, senior analyst bij Kitco Bullion Dealers in Montreal, gelooft echter wel in de goudmijnaandelen. Hij heeft tevens een simpele verklaring voor hun zwak presteren: ze zijn het slachtoffer van het algemene beursklimaat. Zodra dat opklaart, zijn de goudmijnaandelen rijp voor een forse stijgingsfase.

De hierboven geschetste evolutie is overigens niet nieuw. Vorig jaar daalde de de Amex Gold Bugs index met 26%, terwijl de goudprijs met 6% steeg. Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld, want normaal zouden de goudmijnaandelen met een hefboomeffect moeten reageren op een stijging van de goudprijs. Zij zien hun winsten namelijk fors oplopen. Kijken we even naar de periode 2001-2003, dan stellen we vast dat de goudprijs toen steeg tot 415 dollar, wat neerkomt op een stijging met 50%. De Amex Gold Bugs index liet echter een stijging met bijna 300% optekenen. Er zijn nu twee mogelijkheiden: ofwel moet de goudprijs stoom aflaten, ofwel zijn de goudmijnaandelen klaar voor een inhaalbeweging. Leonard Kaplan, president van futuresbroker Prospector Asset Management, gelooft in het eerste scenario. Hij ziet de goudprijs weliswaar doorstijgen tot 1500 dollar, maar op dat ogenblik zou er sprake zijn van een zeepbel. Jon Nadler, senior analyst bij Kitco Bullion Dealers in Montreal, gelooft echter wel in de goudmijnaandelen. Hij heeft tevens een simpele verklaring voor hun zwak presteren: ze zijn het slachtoffer van het algemene beursklimaat. Zodra dat opklaart, zijn de goudmijnaandelen rijp voor een forse stijgingsfase.