Daarbij wordt nogal eens verwezen naar het beursspreekwoord "never catch a falling knife", wat er kort gezegd op neerkomt dat het gevaarlijk blijft om aandelen of grondstoffen te kopen die in waarde dalen. De goudprijs heeft de dalende trend namelijk niet helemaal kunnen keren.

Michael Purves, chief global strategist bij Weeden & Co., is echter een andere mening toegedaan. Hij adviseert niet alleen om long te gaan in goud, maar ook in de zwaar afgestrafte goudmijnaandelen. Een blik op de chart van de goudmijnaandelen toont duidelijk aan welke afstraffing die moesten ondergaan.

Purves wijst er op dat de goudprijs nu al meer dan een decennium in een uptrend beweegt, terwijl het goud op de chart door het 200-daags gemiddelde is gebroken.

De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Lehman-crisis van 2008, toen de financiële wereld op haar kop leek te staan.

Eerst consolidatie, daarna forse stijging

Gedurende zes maanden consolideerde de goudprijs toen, waarna er over de volgende vier jaar een verdubbeling volgde. De situatie is volgens Purves momenteel vergelijkbaar met die destijds. Hij sluit dan ook niet uit dat de goudprijs binnen afzienbare tijd fors gaat stijgen.

Hij geeft de voorkeur aan de seniors en juniors goudmijnen, respectievelijk ondergebracht in de Market Vector Trusts (GDX) en (GDXJ).

De koersen van de goudmijnaandelen zijn over de afgelopen 12 maanden fors in koers gedaald, de seniors gemiddeld met 25% en de juniors gemiddeld met bijna 50%.

Het verleden toont aan dat goudmijnaandelen fors ondergewaardeerd raken tegenover het goud en vervolgens sterk kunnen gaan stijgen.

Inmiddels hebben we wel een beperkt herstel te zien gekregen, maar de echte come-back van het goud richting nieuwe topkoersen is voorlopig toch uitgebleven.

Daarbij wordt nogal eens verwezen naar het beursspreekwoord "never catch a falling knife", wat er kort gezegd op neerkomt dat het gevaarlijk blijft om aandelen of grondstoffen te kopen die in waarde dalen. De goudprijs heeft de dalende trend namelijk niet helemaal kunnen keren. Michael Purves, chief global strategist bij Weeden & Co., is echter een andere mening toegedaan. Hij adviseert niet alleen om long te gaan in goud, maar ook in de zwaar afgestrafte goudmijnaandelen. Een blik op de chart van de goudmijnaandelen toont duidelijk aan welke afstraffing die moesten ondergaan. Purves wijst er op dat de goudprijs nu al meer dan een decennium in een uptrend beweegt, terwijl het goud op de chart door het 200-daags gemiddelde is gebroken. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Lehman-crisis van 2008, toen de financiële wereld op haar kop leek te staan. Eerst consolidatie, daarna forse stijging Gedurende zes maanden consolideerde de goudprijs toen, waarna er over de volgende vier jaar een verdubbeling volgde. De situatie is volgens Purves momenteel vergelijkbaar met die destijds. Hij sluit dan ook niet uit dat de goudprijs binnen afzienbare tijd fors gaat stijgen. Hij geeft de voorkeur aan de seniors en juniors goudmijnen, respectievelijk ondergebracht in de Market Vector Trusts (GDX) en (GDXJ). De koersen van de goudmijnaandelen zijn over de afgelopen 12 maanden fors in koers gedaald, de seniors gemiddeld met 25% en de juniors gemiddeld met bijna 50%. Het verleden toont aan dat goudmijnaandelen fors ondergewaardeerd raken tegenover het goud en vervolgens sterk kunnen gaan stijgen. Inmiddels hebben we wel een beperkt herstel te zien gekregen, maar de echte come-back van het goud richting nieuwe topkoersen is voorlopig toch uitgebleven.