Goudmijnaandelen hebben nog achterstand goed te maken

Volgens Thomson Reuters GFMS, een onderzoeksbureau in Londen, zullen de centrale banken dit jaar in total 493 ton goud inkopen, of een stijging met 7,90% ten opzichte van vorig jaar. De centrale banken kopen op de eerste plaats goud omdat ze op zoek zijn naar diversificatie weg van de dollar.

Bovendien wordt het goud ook gebruikt als een dekking tegen de komst van inflatie. De goudprijs wordt bovendien nog eens ondersteund door het feit dat de aanvoer vanuit de goudmijnen kan stabiliseren en in het slechtste geval zelfs zou kunnen afnemen.

Meer discipline aan de dag leggen

Volgens de Canadese goudmijnproducent Kinross Gold zullen de goudmijnen meer gedisciplineerd moeten optreden wat hun productie betreft.

Er zal meer selectief worden uitgekeken naar wat nieuwe projecten betreft, terwijl de nadruk meer zal komen te liggen op marges dan op productiegroei.

Opvallend is dat de goudmijnaandelen nog een achterstand in te halen hebben. De Philadelphia Stock Exchange Gold & Silver Index, bestaande uit 30 goudmijnaandelen, is over de afgelopen 12 maanden met ongeveer 20% gedaald. In de afgelopen weken vond er in het kielzog van de gestegen goudprijs wel een herstel plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content