De productie van Platinum Group Metals of PGM (in hoofdzaak platina en palladium) daalde in september met 17,80% op jaarbasis.

Tussen januari en september werd 14,20% minder geproduceerd dan een jaar eerder. De Zuid-Afrikaanse mijnen haalden in september ook 11,10% minder goud naar boven in vergelijking met dezelfde maand in 2011. Sinds begin dit jaar bedraagt de achteruitgang 7,40% op jaarbasis.

Er is na acht weken een einde gekomen aan de staking bij Anglo American Platinum of Amplats, de grootste platinaproducent ter wereld.

De arbeiders van Rustenburg, Union en Amandelbult hebben de nieuwe arbeidsvoorwaarden aanvaard. Na de noodzakelijke veiligheidscontroles kunnen de mijnen in de loop van de week terug operationeel worden.

Naast een eenmalige toelage van 4500 Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) krijgen de arbeiders ook een maandelijkse loonstijging
van 400 ZAR.

Amplats waarschuwde dat de winst dit jaar een vijfde lager zal uitkomen. De staking liet meer dan 191.000 ounce verloren gaan, wat aan de huidige platinaprijs een verlies van meer dan 300 miljoen dollar betekent.

Vorige maand verlaagde Amplats ook de productiedoelstelling voor 2012 naar 2,2 tot 2,4 miljoen ounce tegenover een verwachte 2,4 tot 2,5 miljoen ounce voor het uitbreiden van de staking. Platina werd op weekbasis 0,7 procent duurder en palladium liet zelfs 3,70% bijschrijven.

De productie van Platinum Group Metals of PGM (in hoofdzaak platina en palladium) daalde in september met 17,80% op jaarbasis. Tussen januari en september werd 14,20% minder geproduceerd dan een jaar eerder. De Zuid-Afrikaanse mijnen haalden in september ook 11,10% minder goud naar boven in vergelijking met dezelfde maand in 2011. Sinds begin dit jaar bedraagt de achteruitgang 7,40% op jaarbasis. Er is na acht weken een einde gekomen aan de staking bij Anglo American Platinum of Amplats, de grootste platinaproducent ter wereld. De arbeiders van Rustenburg, Union en Amandelbult hebben de nieuwe arbeidsvoorwaarden aanvaard. Na de noodzakelijke veiligheidscontroles kunnen de mijnen in de loop van de week terug operationeel worden. Naast een eenmalige toelage van 4500 Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) krijgen de arbeiders ook een maandelijkse loonstijging van 400 ZAR. Amplats waarschuwde dat de winst dit jaar een vijfde lager zal uitkomen. De staking liet meer dan 191.000 ounce verloren gaan, wat aan de huidige platinaprijs een verlies van meer dan 300 miljoen dollar betekent. Vorige maand verlaagde Amplats ook de productiedoelstelling voor 2012 naar 2,2 tot 2,4 miljoen ounce tegenover een verwachte 2,4 tot 2,5 miljoen ounce voor het uitbreiden van de staking. Platina werd op weekbasis 0,7 procent duurder en palladium liet zelfs 3,70% bijschrijven.