De goudkevers in vuur en vlam zetten, zo blijkt. De verkopen van goud gebeurden hoofdzakelijk door de hedge funds, die vrijwel uitsluitend in papieren goud beleggen. De fysieke kopers van goud zijn meestal particulieren die zo hun twijfels hebben over de houdbaarheid van ons financieel systeem.

De cijfers spreken in dat verband boekdelen. Ondanks een daling van de goudprijs dit jaar is de vraag naar gouden staven en munten met meer dan 50% gestegen in dollartermen. De vraag naar juwelen steeg met ongeveer 20%. Vooral vanuit China en India blijft de vraag naar fysiek goud groot.

De goudkevers in vuur en vlam zetten, zo blijkt. De verkopen van goud gebeurden hoofdzakelijk door de hedge funds, die vrijwel uitsluitend in papieren goud beleggen. De fysieke kopers van goud zijn meestal particulieren die zo hun twijfels hebben over de houdbaarheid van ons financieel systeem. De cijfers spreken in dat verband boekdelen. Ondanks een daling van de goudprijs dit jaar is de vraag naar gouden staven en munten met meer dan 50% gestegen in dollartermen. De vraag naar juwelen steeg met ongeveer 20%. Vooral vanuit China en India blijft de vraag naar fysiek goud groot.