De meeste landen hebben veel meer obligaties uitgegeven - en dus eigenlijk geld bijgedrukt - dan wordt gedekt door het goud opgeslagen in de kluizen van de centrale banken. Bij de 5 Europese crisislanden Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië zijn de uitstaande schulden maar voor 3,30% gedekt door de goudvoorraden.

Gezien het afgenomen vertrouwen in fiat currencies zal het niemand verbazen dat goud steeds vaker door groepen als LCH.Clearnet, Intercontinental Exchange en de Chicago Mercantile Exchange wordt gebruikt als onderpand voor derivatentransacties.

Zelfs het Basel Committee on Banking Supervision suggereert nu dat goud ook als margin requirement voor de clearing van derivatentransacties zou kunnen gebruikt worden. Het is nog niet helemaal duidelijk of op deze manier de terugkeer van de goudstandaard in één of andere vorm wordt voorbereid.

De meeste landen hebben veel meer obligaties uitgegeven - en dus eigenlijk geld bijgedrukt - dan wordt gedekt door het goud opgeslagen in de kluizen van de centrale banken. Bij de 5 Europese crisislanden Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Italië zijn de uitstaande schulden maar voor 3,30% gedekt door de goudvoorraden. Gezien het afgenomen vertrouwen in fiat currencies zal het niemand verbazen dat goud steeds vaker door groepen als LCH.Clearnet, Intercontinental Exchange en de Chicago Mercantile Exchange wordt gebruikt als onderpand voor derivatentransacties. Zelfs het Basel Committee on Banking Supervision suggereert nu dat goud ook als margin requirement voor de clearing van derivatentransacties zou kunnen gebruikt worden. Het is nog niet helemaal duidelijk of op deze manier de terugkeer van de goudstandaard in één of andere vorm wordt voorbereid.