De beurzen hebben de voorbije vijf weken een herstel kunnen neerpoten van zo'n 25%. De eerste tekenen van een economische uitbodeming en winstcijfers bij verschillende Amerikaanse bankinstellingen hebben opnieuw geld naar de aandelenmarkten doen vloeien. De activa die de voorbije maanden tijdens de marktturbulentie als veilige haven hebben gediend, staatsobligaties en goud werden massaal verlaten. De goudprijs daalde van 1020 USD bereikt eind februari teruggewezen tot 865 USD per ons op vrijdag 17 april toen de beurs haar hoogtepunt bereikte.

Niet alleen zijn vluchtstatus kwam wat onder druk maar ook de vraag naar goud voor juwelen blijkt flinke klappen te hebben gekregen door de economische crisis. Vorig jaar daalde die met 10% tegenover 2007 tot het laagste peil sinds 1989. Als de investeringsvraag naar goudtrackers, staven en dergelijke dan wat terugvalt zoals de voorbije weken dan krijgt men een heftige koersdaling. Daarbij komt nog dat de drijvende kracht achter de goudrally van de voorbije jaren, de zwakke dollar niet meer zo zwak is. Tegenover de euro heeft de Amerikaanse munt de voorbije weken enkele procenten kunnen goedmaken.

Ontgoochelend
De voorbije twee dagen wordt de inverse relatie tussen aandelenmarkten en goud opnieuw aangetoond. Terwijl de markten de voorbije dagen zo'n 5% wegzakken, kon de goudprijs met 20 USD klimmen tot 885 USD. Als de onzekerheid op de markten opnieuw zou toenemen, kan het opnieuw snel gaan met het edel metaal.

Er zit ook een nieuwe stimulans in de wachtkamer. Zelfs al is het ergste van de kredietcrisis achter de rug, toch is de rol van het goud niet uitgespeeld. Zeker niet als de enorme fiscale en budgettaire stimuleringspakketten van de overheid en het monetaire soepele beleid van de centrale banken de inflatie op middellange termijn zullen aanwakkeren. Investeerders zullen zich willen indekken tegen die nakende inflatie en zullen naast inflatiegelinkte obligaties ook de weg naar het goud vinden. Het ziet er niet naar uit dat het goud in eender welk scenario veel van zijn glans zal verliezen.

De beurzen hebben de voorbije vijf weken een herstel kunnen neerpoten van zo'n 25%. De eerste tekenen van een economische uitbodeming en winstcijfers bij verschillende Amerikaanse bankinstellingen hebben opnieuw geld naar de aandelenmarkten doen vloeien. De activa die de voorbije maanden tijdens de marktturbulentie als veilige haven hebben gediend, staatsobligaties en goud werden massaal verlaten. De goudprijs daalde van 1020 USD bereikt eind februari teruggewezen tot 865 USD per ons op vrijdag 17 april toen de beurs haar hoogtepunt bereikte.Niet alleen zijn vluchtstatus kwam wat onder druk maar ook de vraag naar goud voor juwelen blijkt flinke klappen te hebben gekregen door de economische crisis. Vorig jaar daalde die met 10% tegenover 2007 tot het laagste peil sinds 1989. Als de investeringsvraag naar goudtrackers, staven en dergelijke dan wat terugvalt zoals de voorbije weken dan krijgt men een heftige koersdaling. Daarbij komt nog dat de drijvende kracht achter de goudrally van de voorbije jaren, de zwakke dollar niet meer zo zwak is. Tegenover de euro heeft de Amerikaanse munt de voorbije weken enkele procenten kunnen goedmaken.Ontgoochelend De voorbije twee dagen wordt de inverse relatie tussen aandelenmarkten en goud opnieuw aangetoond. Terwijl de markten de voorbije dagen zo'n 5% wegzakken, kon de goudprijs met 20 USD klimmen tot 885 USD. Als de onzekerheid op de markten opnieuw zou toenemen, kan het opnieuw snel gaan met het edel metaal. Er zit ook een nieuwe stimulans in de wachtkamer. Zelfs al is het ergste van de kredietcrisis achter de rug, toch is de rol van het goud niet uitgespeeld. Zeker niet als de enorme fiscale en budgettaire stimuleringspakketten van de overheid en het monetaire soepele beleid van de centrale banken de inflatie op middellange termijn zullen aanwakkeren. Investeerders zullen zich willen indekken tegen die nakende inflatie en zullen naast inflatiegelinkte obligaties ook de weg naar het goud vinden. Het ziet er niet naar uit dat het goud in eender welk scenario veel van zijn glans zal verliezen.