Dit soort berichtgeving schrikt de beleggers duidelijk af, zodat ze opnieuw op zoek naar veiligheid. Die veiligheid wordt echter niet gevonden bij goud of andere edelmetalen, maar wel in staatsobligaties die nog steeds als veilig worden ervaren. De goudprijs maakt per saldo al maanden pas op de plaats.

Is goud een 'risk on' activa geworden?

Bekijken we de evolutie van de goudprijs over de afgelopen 12 maanden, dan stellen we vast dat het goud een 'risk on' asset lijkt te zijn geworden. De goudprijs stijgt of daalt naargelang wat er op de beurzen gebeurt. Als veilige vluchthaven lagen de beleggers het goud echter links liggen.

Een mogelijke reden daarvoor is dat goud te duur is geworden om de beleggers nog te bekoren. Over de afgelopen 10 jaar is de goudprijs gestegen van 280 dollar naar bijna 2000 dollar per troy ounce en mogelijk is die stijging wat overdreven geweest. Het is daarom de vraag of de recente stijging van de goudprijs een lang leven beschoren is.

Dit soort berichtgeving schrikt de beleggers duidelijk af, zodat ze opnieuw op zoek naar veiligheid. Die veiligheid wordt echter niet gevonden bij goud of andere edelmetalen, maar wel in staatsobligaties die nog steeds als veilig worden ervaren. De goudprijs maakt per saldo al maanden pas op de plaats. Is goud een 'risk on' activa geworden? Bekijken we de evolutie van de goudprijs over de afgelopen 12 maanden, dan stellen we vast dat het goud een 'risk on' asset lijkt te zijn geworden. De goudprijs stijgt of daalt naargelang wat er op de beurzen gebeurt. Als veilige vluchthaven lagen de beleggers het goud echter links liggen. Een mogelijke reden daarvoor is dat goud te duur is geworden om de beleggers nog te bekoren. Over de afgelopen 10 jaar is de goudprijs gestegen van 280 dollar naar bijna 2000 dollar per troy ounce en mogelijk is die stijging wat overdreven geweest. Het is daarom de vraag of de recente stijging van de goudprijs een lang leven beschoren is.