Het bekendste edelmetaal staat in nominale termen op een recordniveau en is eigenlijk al sinds 2001 in een opwaartse trend. Wat er voor zorgt dat de meeste mensen denken dat het goud 'duur' is en ze last krijgen van hoogtevrees.

Dat kunnen we meteen counteren. In reële termen (gecorrigeerd voor inflatie) staan we nog altijd 30% onder het niveau van ... 1980, bijna 30 jaar geleden. Wat er het voorbije jaar wel serieus is veranderd, is de sterke stijging in de investeringsvraag. Precies door de rol als vluchthaven omwille van de economische en financiële crisis.

De vraag vanuit de juwelensector is het voorbije jaar met een kwart gedaald en vanuit de industrie (elektronicasector) zelfs met 1/3, maar die daling is meer dan opgevangen door de flink gestegen investeringsvraag - gemiddeld een verdrievoudiging de voorbije kwartalen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De vraag van beleggers maakt meer dan de helft van de totale goudvraag uit, vooral gericht op goudtrackers, die al meer goud onder beheer hebben dan bijvoorbeeld de totale goudreserves van de Zwitserse centrale bank. Wie zien die investeringsvraag de komende jaren alleen maar toenemen.

Waarom? Goud zal steeds meer en meer uitgroeien tot het beleggingsactief dat het best het vermogen beschermt in een periode van massale schuldcreatie door de Westerse overheden. De massale geld- en schuldcreatie die het voorbije jaar heeft plaatsgegrepen zal politieke en monetaire overheden er over afzienbare tijd van weerhouden om met eenzelfde verbetenheid als de voorbije 30 jaar inflatie te bestrijden. Bovendien verzwakt die enorme hoeveelheid schulden de munten van die landen. Het gele metaal zal dan ook verstevigen tegenover zowat alle Westerse munten zoals dollar, pond en euro.

De vlucht naar het goud die het afgelopen jaar hebben gezien was dan ook maar een voorsmaakje van een grotere vlucht die we dan richting het edelmetaal zullen zien ontstaan met nog beduidend hogere goudprijzen als vandaag tot gevolg. De 'gouden combinatie' van fysiek goud - al dan niet via een tracker zoals de SPDR Gold Trust (ticker GLD) op New York Gold Bullion Securities (GBS) in Parijs - en goudmijnen - bijvoorbeeld via een tracker Market Vectors Gold Miners (ticker GDX) op New York - mag een plaats hebben in elke gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Danny Reweghs

Het bekendste edelmetaal staat in nominale termen op een recordniveau en is eigenlijk al sinds 2001 in een opwaartse trend. Wat er voor zorgt dat de meeste mensen denken dat het goud 'duur' is en ze last krijgen van hoogtevrees. Dat kunnen we meteen counteren. In reële termen (gecorrigeerd voor inflatie) staan we nog altijd 30% onder het niveau van ... 1980, bijna 30 jaar geleden. Wat er het voorbije jaar wel serieus is veranderd, is de sterke stijging in de investeringsvraag. Precies door de rol als vluchthaven omwille van de economische en financiële crisis. De vraag vanuit de juwelensector is het voorbije jaar met een kwart gedaald en vanuit de industrie (elektronicasector) zelfs met 1/3, maar die daling is meer dan opgevangen door de flink gestegen investeringsvraag - gemiddeld een verdrievoudiging de voorbije kwartalen tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De vraag van beleggers maakt meer dan de helft van de totale goudvraag uit, vooral gericht op goudtrackers, die al meer goud onder beheer hebben dan bijvoorbeeld de totale goudreserves van de Zwitserse centrale bank. Wie zien die investeringsvraag de komende jaren alleen maar toenemen. Waarom? Goud zal steeds meer en meer uitgroeien tot het beleggingsactief dat het best het vermogen beschermt in een periode van massale schuldcreatie door de Westerse overheden. De massale geld- en schuldcreatie die het voorbije jaar heeft plaatsgegrepen zal politieke en monetaire overheden er over afzienbare tijd van weerhouden om met eenzelfde verbetenheid als de voorbije 30 jaar inflatie te bestrijden. Bovendien verzwakt die enorme hoeveelheid schulden de munten van die landen. Het gele metaal zal dan ook verstevigen tegenover zowat alle Westerse munten zoals dollar, pond en euro.De vlucht naar het goud die het afgelopen jaar hebben gezien was dan ook maar een voorsmaakje van een grotere vlucht die we dan richting het edelmetaal zullen zien ontstaan met nog beduidend hogere goudprijzen als vandaag tot gevolg. De 'gouden combinatie' van fysiek goud - al dan niet via een tracker zoals de SPDR Gold Trust (ticker GLD) op New York Gold Bullion Securities (GBS) in Parijs - en goudmijnen - bijvoorbeeld via een tracker Market Vectors Gold Miners (ticker GDX) op New York - mag een plaats hebben in elke gediversifieerde beleggingsportefeuille. Danny Reweghs