Meer zelfs, het goud zal zich moeten reppen om het jaar 2012 in de plus af te sluiten. Vanmorgen werd er alleszins opnieuw iets lager geopend.

Ondanks de verkoopgolf van deze week noteert de goudprijs nog steeds 5% boven het niveau dat op 1 januari werd opgetekend. Maar het technische plaatje voor het goud is duidelijk verslechterd.

Dave Lutz, head of exchange-traded fund trading and strategy bij Stifel Nicolaus, waarschuwt dat de goudprijs terug kan vallen tot 1535 dollar wanneer het 200-daags gemiddelde naar beneden wordt doorbroken.

Ook de zilverprijs ging fors lager, procentueel was het verlies voor het volatielere zilver zelfs nog groter. De zilverprijs daalde met 4,60% tot 29,678 dollar per troy ounce op de Comex en dat was het grootste verlies sinds juni. In de loop van de sessie werd aangetikt op 29,635 dollar, of het laagste niveau sinds 22 augustus.

Opnieuw waren hedge funds verkoper van goud en zilver, maar de echte reden voor de prijsval ligt waarschijnlijk in de meevallende macro-economische indicatoren die over het derde kwartaal in de VS werden bekendgemaakt.

Het Amerikaanse BBP groeide met 3,10% op jaarbasis. De kans is nu een stuk kleiner geworden dat er nieuwe stimulerende maatregelen worden genomen.

Waar de bodem voor goud en zilver ligt, valt moeilijk te voorspellen.

Lutz spreekt van 1535 dollar, maar de ervaring leert dat het erg snel kan gaan wanneer de goud- en zilverprijs corrigeren.

Volgens de meeste analisten kan de come-back van de edelmetalen er alleen komen wanneer er duidelijke inflatiesignalen opduiken.

Meer zelfs, het goud zal zich moeten reppen om het jaar 2012 in de plus af te sluiten. Vanmorgen werd er alleszins opnieuw iets lager geopend. Ondanks de verkoopgolf van deze week noteert de goudprijs nog steeds 5% boven het niveau dat op 1 januari werd opgetekend. Maar het technische plaatje voor het goud is duidelijk verslechterd. Dave Lutz, head of exchange-traded fund trading and strategy bij Stifel Nicolaus, waarschuwt dat de goudprijs terug kan vallen tot 1535 dollar wanneer het 200-daags gemiddelde naar beneden wordt doorbroken. Ook de zilverprijs ging fors lager, procentueel was het verlies voor het volatielere zilver zelfs nog groter. De zilverprijs daalde met 4,60% tot 29,678 dollar per troy ounce op de Comex en dat was het grootste verlies sinds juni. In de loop van de sessie werd aangetikt op 29,635 dollar, of het laagste niveau sinds 22 augustus. Opnieuw waren hedge funds verkoper van goud en zilver, maar de echte reden voor de prijsval ligt waarschijnlijk in de meevallende macro-economische indicatoren die over het derde kwartaal in de VS werden bekendgemaakt. Het Amerikaanse BBP groeide met 3,10% op jaarbasis. De kans is nu een stuk kleiner geworden dat er nieuwe stimulerende maatregelen worden genomen. Waar de bodem voor goud en zilver ligt, valt moeilijk te voorspellen. Lutz spreekt van 1535 dollar, maar de ervaring leert dat het erg snel kan gaan wanneer de goud- en zilverprijs corrigeren. Volgens de meeste analisten kan de come-back van de edelmetalen er alleen komen wanneer er duidelijke inflatiesignalen opduiken.