Het gele metaal profiteerde immers van zijn rol als vluchtwaarde tijdens de financiële crisis van de voorbije maanden. Deze twee waarden zagen de voornaamste elementen die hun prijzen ondersteunden, verdwijnen:

• De stijging van de dollar en het einde van de inflatievrees maakten een einde aan de klim van de goudprijs. Toch blijft het aanbod onder druk staan, wat een steunfactor zou moeten zijn op lange termijn. In 2009 blijven de prijzen volgens Dexia wellicht relatief stabiel.

• Olie haalt geen voordeel meer uit de speculatie door bepaalde marktspelers. Bovendien zal de vertragende wereldeconomie waarschijnlijk ook blijven wegen op de olieprijs, die vermoedelijk zal gaan schommelen rond 40 à 50 dollar/vat.

Het gele metaal profiteerde immers van zijn rol als vluchtwaarde tijdens de financiële crisis van de voorbije maanden. Deze twee waarden zagen de voornaamste elementen die hun prijzen ondersteunden, verdwijnen:• De stijging van de dollar en het einde van de inflatievrees maakten een einde aan de klim van de goudprijs. Toch blijft het aanbod onder druk staan, wat een steunfactor zou moeten zijn op lange termijn. In 2009 blijven de prijzen volgens Dexia wellicht relatief stabiel.• Olie haalt geen voordeel meer uit de speculatie door bepaalde marktspelers. Bovendien zal de vertragende wereldeconomie waarschijnlijk ook blijven wegen op de olieprijs, die vermoedelijk zal gaan schommelen rond 40 à 50 dollar/vat.