Om toch nog wat invloed te behouden zit er volgens Philippe Gijsels, hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis Private Banking, voor de Russen vandaag niet veel anders op dan te proberen een Russische gezind regime in Kiev in het zadel te houden. Maar daar hebben de Oekraïners zelf het dan weer moeilijk mee. Straatprotest leidde de voorbije weken tot de afzetting van de Russisch gezinde president Yanukovich.

Poetin ziet hierin een bedreiging van de Russische strategische belangen. Het voorbije weekend kwam het tot een indrukwekkende Russische machtsontplooiing op de Krim. Daarmee lijkt de Koude Oorlog helemaal terug van weggeweest. De markten reageren zoals verwacht. De olie- en gasprijzen stegen gisteren, risicovolle activa werden aan de deur gezet en goud, dollar en yen vervulden hun traditionele rol van vluchtheuvel. Vandaag lijkt de situatie opnieuw te normaliseren.

Om toch nog wat invloed te behouden zit er volgens Philippe Gijsels, hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis Private Banking, voor de Russen vandaag niet veel anders op dan te proberen een Russische gezind regime in Kiev in het zadel te houden. Maar daar hebben de Oekraïners zelf het dan weer moeilijk mee. Straatprotest leidde de voorbije weken tot de afzetting van de Russisch gezinde president Yanukovich. Poetin ziet hierin een bedreiging van de Russische strategische belangen. Het voorbije weekend kwam het tot een indrukwekkende Russische machtsontplooiing op de Krim. Daarmee lijkt de Koude Oorlog helemaal terug van weggeweest. De markten reageren zoals verwacht. De olie- en gasprijzen stegen gisteren, risicovolle activa werden aan de deur gezet en goud, dollar en yen vervulden hun traditionele rol van vluchtheuvel. Vandaag lijkt de situatie opnieuw te normaliseren.