De voorbije dagen lijkt het goud wel uit een winterslaap te zijn ontwaakt. Op een zevental handelsdagen sprong de prijs voor een ons van 810 tot 915 USD vandaag. Het is trouwens van begin oktober geleden dat het goud boven de 900 USD raakte. Toen kreeg de markt af te rekenen met de gevolgen van het faillissement van Lehman Brothers. Veel investeerders werden door de bijna implosie van het financiële systeem naar de veiligheid van goud gedreven. De kans bestaat dat het goud de komende weken een nieuwe aanval lanceert op de magische 1000-dollargrens. In maart vorig jaar kon het goud zich voor het laatst boven de 1000 USD uitwerken. In die periode presteerde de dollar zeer zwak en ging een euro tegen 1,61 dollar over de toonbank. Om zich te beschermen tegen die zwakke dollar zochten veel marktparticipanten hun heil in het blinkende metaal.

Verschillende oorzaken

De koersopstoot van de afgelopen dagen heeft verschillende redenen. De belangrijkste is ongetwijfeld de opflakkering van de bankproblemen en de daarop volgende nieuwe kapitaalronde. Verschillende overheden pompten opnieuw honderden miljarden euro en dollar in de ontelbare financiële instellingen. Die hernieuwde onzekerheid dreef veel investeerders in de richting van het goud. Bovendien stak het inflatiespook opnieuw de kop op. De vrees bestaat dat de enorme kapitaalinput van de overheid in de economie op middellange termijn de inflatie op een spectaculaire wijzen zal doen aanwakkeren. Goud is naast een veilige haven tegen economische rampspoed ook een bescherming tegen prijsontwaarding.

Deze keer heeft de goudprijs zich kunnen ontkoppelen van de dollarbewegingen en dat is een groot verschil met de afgelopen jaren toen dollarzwakte goudsterkte betekende. De dollar verdapperde de voorbije weken zelfs tegenover de euro. Dit gegeven lijkt erop te wijzen dat het goud een eigen koers is beginnen uitstippelen.

De voorbije dagen lijkt het goud wel uit een winterslaap te zijn ontwaakt. Op een zevental handelsdagen sprong de prijs voor een ons van 810 tot 915 USD vandaag. Het is trouwens van begin oktober geleden dat het goud boven de 900 USD raakte. Toen kreeg de markt af te rekenen met de gevolgen van het faillissement van Lehman Brothers. Veel investeerders werden door de bijna implosie van het financiële systeem naar de veiligheid van goud gedreven. De kans bestaat dat het goud de komende weken een nieuwe aanval lanceert op de magische 1000-dollargrens. In maart vorig jaar kon het goud zich voor het laatst boven de 1000 USD uitwerken. In die periode presteerde de dollar zeer zwak en ging een euro tegen 1,61 dollar over de toonbank. Om zich te beschermen tegen die zwakke dollar zochten veel marktparticipanten hun heil in het blinkende metaal.Verschillende oorzakenDe koersopstoot van de afgelopen dagen heeft verschillende redenen. De belangrijkste is ongetwijfeld de opflakkering van de bankproblemen en de daarop volgende nieuwe kapitaalronde. Verschillende overheden pompten opnieuw honderden miljarden euro en dollar in de ontelbare financiële instellingen. Die hernieuwde onzekerheid dreef veel investeerders in de richting van het goud. Bovendien stak het inflatiespook opnieuw de kop op. De vrees bestaat dat de enorme kapitaalinput van de overheid in de economie op middellange termijn de inflatie op een spectaculaire wijzen zal doen aanwakkeren. Goud is naast een veilige haven tegen economische rampspoed ook een bescherming tegen prijsontwaarding.Deze keer heeft de goudprijs zich kunnen ontkoppelen van de dollarbewegingen en dat is een groot verschil met de afgelopen jaren toen dollarzwakte goudsterkte betekende. De dollar verdapperde de voorbije weken zelfs tegenover de euro. Dit gegeven lijkt erop te wijzen dat het goud een eigen koers is beginnen uitstippelen.