Danny Reweghs

‘Goud blijft scoren in woelige beurstijden’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘De basisstrategie voor dit jaar is dat het een woelig en bewogen beursjaar wordt in het verlengde van wat we sinds september hebben gezien op de internationale aandelenmarkten.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

De basisstrategie voor dit jaar is dat het een woelig en bewogen beursjaar wordt in het verlengde van wat we sinds september hebben gezien op de internationale aandelenmarkten. Een soort ‘salamicrash’, waarbij de beurzen vanaf de top 20 tot 30 procent van hun waarde verliezen. Een terugval die minstens vergelijkbaar is met die in de zomer van 2011 en het begin van 2016. De opbouw van een stevige kaspositie is natuurlijk de eerste reactie op een donkere beursperiode.

Gouden alternatief

Daarnaast leren de voorbije decennia dat goud- en zilverbeleggingen haast altijd een rendabel alternatief zijn voor vallende aandelen. Zo leverde de eeuwwisseling een zwakke periode op voor de internationale beurzen met eerst het barsten van de technologiebubbel en dan de bankencrisis.

Goud blijft scoren in woelige beurstijden.

Tussen begin 2000 en september 2011 zakte de Standard&Poor’s500-index 18 procent en was er enkel dankzij de dividenden een positieve return van 1 procent op ruim elf jaar. In dezelfde periode bedroeg de stijging van de goudprijs 460 procent. Als we wat recenter kijken naar de zwakke eerste jaarhelft van 2016, dan krijgen we volgende cijfers: de S&P500-index steeg met 2,5 procent, de goudprijs ging 24,5 procent hoger en de goudmijnindex deed er 102 procent bij. In de laatste drie maanden van 2018 zakte de S&P500-index met 14 procent, terwijl de goudprijs 7,5 procent hoger ging en goudmijnindex zelfs met 14,5 procent klom. Goud (ook zilver) en goudmijnen lijken dus nog altijd een rendabel alternatief in zwakke beurstijden.

Tot slot zijn we al enige tijd de mening toegedaan dat de goudprijs eind 2015, begin 2016 zijn bodem voor lange tijd heeft gezien en dat er na een zwarte periode 2011-2016 er een veel betere periode zit aan te komen voor ‘goudkevers’. Dus ook structureel verwachten niet alleen in 2019, maar ook op tien jaar een veel beter rendement met edelmetalen dan met klassieke aandelen.

Kwartet favorieten

In onze top tien voor 2019 zaten liefst vier edelmetaalfavorieten. Het lijkt ons logisch dat we daar eerst naar kijken om posities in te nemen. Al kunnen het best wat lagere limieten worden gelegd na de recente, sterke klim. Maar van het kwartet Goldcorp, McEwen Mining, Pan American Silver en Sandstorm Gold verwachten we mooie rendementen de komende zes tot twaalf maanden.

Zeker omdat we in de klassieke trackers (iShares Silver Trust, SPDR Gold Shares en VanEck Vectors Gold Miners) niet meer kunnen kopen wegens de PRiiP-reglementering, die emittenten onder meer verplicht een prospectus in de taal van de kopers op te stellen. Dat hebben de Amerikaanse emittenten doorgaans nog niet gedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content