Dit nieuwe beleid heeft in eerste instantie vooral een regionaal effect, denk aan de stijgende aandelenmarkt en de dalende yen, maar de nieuwe golf van liquiditeit zal waarschijnlijk ook zijn weg vinden buiten de landsgrenzen.

Ook aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten hebben we recent wat tegenvallers gezien, maar daar zorgt het aanhoudende herstel van de woning- en arbeidsmarkt onderliggend voor sterke impulsen.

Mede door de recente zwakkere macrocijfers denkt ING IM dat de Fed voorlopig geen aanstalten maakt om haar beleid te verkrappen. Wel zijn er bezuinigingen op fiscaal vlak, maar het effect hiervan lijkt slechts tijdelijk.

Hans Stoter vervolgt: "Het contrast tussen de rugwinden uit Japan en de VS en de tegenwind uit Europa is vrij groot, al zien we ook hier positieve signalen. Behalve de renteverlaging tot 0,5%, kondigde de ECB aan dat haar ongelimiteerde liquiditeitssteun tot ten minste juli 2014 beschikbaar blijft. Ook wil de centrale bank met andere Europese instellingen overleggen hoe de kredietverlening aan kleinere bedrijven in de Europese periferie aan te zwengelen."

Dit nieuwe beleid heeft in eerste instantie vooral een regionaal effect, denk aan de stijgende aandelenmarkt en de dalende yen, maar de nieuwe golf van liquiditeit zal waarschijnlijk ook zijn weg vinden buiten de landsgrenzen. Ook aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten hebben we recent wat tegenvallers gezien, maar daar zorgt het aanhoudende herstel van de woning- en arbeidsmarkt onderliggend voor sterke impulsen. Mede door de recente zwakkere macrocijfers denkt ING IM dat de Fed voorlopig geen aanstalten maakt om haar beleid te verkrappen. Wel zijn er bezuinigingen op fiscaal vlak, maar het effect hiervan lijkt slechts tijdelijk. Hans Stoter vervolgt: "Het contrast tussen de rugwinden uit Japan en de VS en de tegenwind uit Europa is vrij groot, al zien we ook hier positieve signalen. Behalve de renteverlaging tot 0,5%, kondigde de ECB aan dat haar ongelimiteerde liquiditeitssteun tot ten minste juli 2014 beschikbaar blijft. Ook wil de centrale bank met andere Europese instellingen overleggen hoe de kredietverlening aan kleinere bedrijven in de Europese periferie aan te zwengelen."