Woordvoerder Simonetta Nardin van het IMF verklaarde afgelopen weekend dat haar organisatie de situatie alleszins op de voet blijft volgen. Het IMF staat klaar om hulp te verstrekken, zo liet Nardin weten.

Dat doet ook Europa, waarbij elke lidstaat naargelang van het belang in de Europese Centrale Bank akkoord is om met hulp over de brug te komen. Die hulp komt er echter alleen wanneer alle andere opties zijn uitgesloten.

Het is echter allereerst de bedoeling dat Griekenland zo snel als mogelijk aan marktconforme omstandigheden geld zal kunnen ontlenen, want het te dure geld dreigde het land fataal te worden.

De vraag luidt nu natuurlijk of Griekenland daadwerkelijk hulp nodig zal hebben. Goldman Sachs gelooft van wel en ziet het land binnen 18 maanden 20 miljard euro nodig hebben. Volgens de Franse krant Le Figaro zal dat bedrag zelfs oplopen tot 22 miljard euro.

Juergen Michels, hoofd euro-area econoom bij Citigroup Inc. in Londen, ziet toch nog problemen opduiken, meer bepaald wat de formulering van het begrip 'noodgeval' betreft.

Alle landen uit de eurozone moet eensgezind akkoord zijn dat er sprake is van een noodsituatie en daardoor kan de activering van het steunplan problematisch worden. EU President Herman Van Rompuy verklaarde vrijdagavond dat de praktische kanten van het plan later zullen uitgewerkt worden.

Woordvoerder Simonetta Nardin van het IMF verklaarde afgelopen weekend dat haar organisatie de situatie alleszins op de voet blijft volgen. Het IMF staat klaar om hulp te verstrekken, zo liet Nardin weten. Dat doet ook Europa, waarbij elke lidstaat naargelang van het belang in de Europese Centrale Bank akkoord is om met hulp over de brug te komen. Die hulp komt er echter alleen wanneer alle andere opties zijn uitgesloten. Het is echter allereerst de bedoeling dat Griekenland zo snel als mogelijk aan marktconforme omstandigheden geld zal kunnen ontlenen, want het te dure geld dreigde het land fataal te worden. De vraag luidt nu natuurlijk of Griekenland daadwerkelijk hulp nodig zal hebben. Goldman Sachs gelooft van wel en ziet het land binnen 18 maanden 20 miljard euro nodig hebben. Volgens de Franse krant Le Figaro zal dat bedrag zelfs oplopen tot 22 miljard euro. Juergen Michels, hoofd euro-area econoom bij Citigroup Inc. in Londen, ziet toch nog problemen opduiken, meer bepaald wat de formulering van het begrip 'noodgeval' betreft. Alle landen uit de eurozone moet eensgezind akkoord zijn dat er sprake is van een noodsituatie en daardoor kan de activering van het steunplan problematisch worden. EU President Herman Van Rompuy verklaarde vrijdagavond dat de praktische kanten van het plan later zullen uitgewerkt worden.