Chief Global Economist Jim O'Neill stelt dat ook kredietproblemen met andere landen van de grootte van Spanje voor heel wat onrust kunnen zorgen.

Volgens O'Neill kan de credibiliteit van de euro tegenover andere munten dan een probleem gaan worden. Het kan haast niet anders of de euro zou door dergelijke problemen meteen onder druk komen te staan.

O'Neill wijst de recente koersdruk op de euro trouwens aan de onrust op de obligatiemarkten. De regering van George Papandreou probeert de financiële markten er van te overtuigen dat zijn regering het probleem van een deficiet van 12,70% van het BBP de baas aankan. Dit tekort zou in 2013 zijn teruggedrongen tot 3%.

De beleggers geloven het verhaal van George Papandreou echter niet. Moody's Investors Service heeft zoals de twee andere ratinghuizen voordien eerder deze week de kredietrating voor Griekenland verlaagd.

O'Neill en het economenteam van Goldman Sachs geloven dat de problemen rond Griekenland, Spanje en mogelijk nog andere landen pas in 2010 volop naar boven gaan komen.

Een nieuwe verlaging van de kredietrating kan problemen veroorzaken rond de reporente van de Europese Centrale Bank en dan gaan de markten automatisch kijken naar landen als Spanje en Portugal.

Chief Global Economist Jim O'Neill stelt dat ook kredietproblemen met andere landen van de grootte van Spanje voor heel wat onrust kunnen zorgen. Volgens O'Neill kan de credibiliteit van de euro tegenover andere munten dan een probleem gaan worden. Het kan haast niet anders of de euro zou door dergelijke problemen meteen onder druk komen te staan. O'Neill wijst de recente koersdruk op de euro trouwens aan de onrust op de obligatiemarkten. De regering van George Papandreou probeert de financiële markten er van te overtuigen dat zijn regering het probleem van een deficiet van 12,70% van het BBP de baas aankan. Dit tekort zou in 2013 zijn teruggedrongen tot 3%. De beleggers geloven het verhaal van George Papandreou echter niet. Moody's Investors Service heeft zoals de twee andere ratinghuizen voordien eerder deze week de kredietrating voor Griekenland verlaagd. O'Neill en het economenteam van Goldman Sachs geloven dat de problemen rond Griekenland, Spanje en mogelijk nog andere landen pas in 2010 volop naar boven gaan komen. Een nieuwe verlaging van de kredietrating kan problemen veroorzaken rond de reporente van de Europese Centrale Bank en dan gaan de markten automatisch kijken naar landen als Spanje en Portugal.