Bij Goldman Sachs is hoofdeconoom Erik Nielsen van mening dat de ECB nu zal wachten tot het tweede kwartaal van volgend jaar alvorens haar basisrente te verhogen.

Eerder was Nielsen er van uitgegaan dat de ECB haar basisrente al in het eerste kwartaal van volgend jaar zou verhogen. Ook andere landen zijn naar aanleiding van de Europese crisis voorzichtiger geworden.

De Australische centrale ban hield op 1 juni de basisrente ongewijzigd op 4,50% en heeft blijkbaar haar rentecyclus voor geruime tijd op 'hold' gezet. Australië was voordien volop bezig om haar basisrente naar 'meer normale niveaus' te brengen.

Bank Rossii, de Russische centrale bank, verlaagde op 31 mei haar basisrente voor de 14de keer in evenveel maanden. Gisteren hield ook de Pakistaanse centrale bank haar basisrente ongewijzigd.

Ook India en Canada, twee landen die wel al hun basisrente hebben opgetrokken, gaan waarschijnlijk terughoudender worden wat nieuwe verhogingen betreft. De vraag is nu ook wat China gaat doen.

Bij Goldman Sachs is hoofdeconoom Erik Nielsen van mening dat de ECB nu zal wachten tot het tweede kwartaal van volgend jaar alvorens haar basisrente te verhogen. Eerder was Nielsen er van uitgegaan dat de ECB haar basisrente al in het eerste kwartaal van volgend jaar zou verhogen. Ook andere landen zijn naar aanleiding van de Europese crisis voorzichtiger geworden. De Australische centrale ban hield op 1 juni de basisrente ongewijzigd op 4,50% en heeft blijkbaar haar rentecyclus voor geruime tijd op 'hold' gezet. Australië was voordien volop bezig om haar basisrente naar 'meer normale niveaus' te brengen. Bank Rossii, de Russische centrale bank, verlaagde op 31 mei haar basisrente voor de 14de keer in evenveel maanden. Gisteren hield ook de Pakistaanse centrale bank haar basisrente ongewijzigd. Ook India en Canada, twee landen die wel al hun basisrente hebben opgetrokken, gaan waarschijnlijk terughoudender worden wat nieuwe verhogingen betreft. De vraag is nu ook wat China gaat doen.