Sommigen doen toch een poging om een bedrag naar voren te schuiven. Goldman Sachs raamt de kostprijs van de Japanse ramp nu op 16.000 miljard yen, of ruim anderhalve keer het bedrag van de aardbeving die Kobe in 1995 trof.

Ondanks dat reusachtig bedrag is er van paniek op de financiële markten op geen enkel moment sprake geweest en dat heeft een reden. Die reden is duidelijk: de schulden zijn hoofdzakelijk binnenlands.

Ongeveer 95% van de Japanse schulden zijn in handen van binnenlandse - vooral institutionele - beleggers. Daarmee is het risico op kapitaalvlucht op grote schaal zo goed als onbestaande.

Sommigen doen toch een poging om een bedrag naar voren te schuiven. Goldman Sachs raamt de kostprijs van de Japanse ramp nu op 16.000 miljard yen, of ruim anderhalve keer het bedrag van de aardbeving die Kobe in 1995 trof. Ondanks dat reusachtig bedrag is er van paniek op de financiële markten op geen enkel moment sprake geweest en dat heeft een reden. Die reden is duidelijk: de schulden zijn hoofdzakelijk binnenlands. Ongeveer 95% van de Japanse schulden zijn in handen van binnenlandse - vooral institutionele - beleggers. Daarmee is het risico op kapitaalvlucht op grote schaal zo goed als onbestaande.