De waarschuwing is ingegeven door het feit dat de obligatierendementen (op de Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties) vorige week zijn beginnen te stijgen.

Wanneer die rendementen oplopen tot hun historisch gemiddelde van 3% kunnen de koersen van vastrentende waarden zoals obligaties door de vloer zakken. Robert D. Boroujerdi, strateeg van Goldman Sachs, is allesbehalve optimistisch over de huidige evolutie.

Wanneer de risicopremies het historisch gemiddelde van 6% nominaal bereiken (3% reële rente en 3% inflatie) kunnen de verliezen in obligatieportefeuilles met een duration van 5 jaar oplopen tot een kwart of meer. Wanneer dat zal gebeuren, valt echter moeilijk te voorspellen.

De waarschuwing is ingegeven door het feit dat de obligatierendementen (op de Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties) vorige week zijn beginnen te stijgen. Wanneer die rendementen oplopen tot hun historisch gemiddelde van 3% kunnen de koersen van vastrentende waarden zoals obligaties door de vloer zakken. Robert D. Boroujerdi, strateeg van Goldman Sachs, is allesbehalve optimistisch over de huidige evolutie. Wanneer de risicopremies het historisch gemiddelde van 6% nominaal bereiken (3% reële rente en 3% inflatie) kunnen de verliezen in obligatieportefeuilles met een duration van 5 jaar oplopen tot een kwart of meer. Wanneer dat zal gebeuren, valt echter moeilijk te voorspellen.