De hefboomfondsen zijn zeker een verklarende factor voor de forse koersbewegingen op de grondstofmarkten. Door de snelle verslechtering van de economische conjunctuur bouwden de fondsen hun posities in grondstoffen namelijk zeer snel af.

Maar ook de verminderde vraag van o.a. China verklaart volgens de analisten van Dexia de daling. Vele groeilanden profiteerden van de stijging van de grondstofprijzen, omdat ze belangrijke uitvoerders van grondstoffen zijn.

Zo is Rusland bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de olie- en gasuitvoer, en is Latijns-Amerika een belangrijke exporteur van olie, maïs, tarwe, zonnebloemolie en soja. De groeilanden die veel grondstoffen uitvoeren, profiteerden van de hoge prijzen om o.a. hun overheidsfinanciën op orde te stellen.

Toch is de terugval van de grondstofprijzen volgens Dexia voor de meeste groeilanden geen slechte zaak. Sommige landen (bv. China) hadden het moeilijk om hun inflatie onder controle te houden. Nu de grondstoffen goedkoper zijn, is de inflatie niet langer een probleem.

De hefboomfondsen zijn zeker een verklarende factor voor de forse koersbewegingen op de grondstofmarkten. Door de snelle verslechtering van de economische conjunctuur bouwden de fondsen hun posities in grondstoffen namelijk zeer snel af. Maar ook de verminderde vraag van o.a. China verklaart volgens de analisten van Dexia de daling. Vele groeilanden profiteerden van de stijging van de grondstofprijzen, omdat ze belangrijke uitvoerders van grondstoffen zijn.Zo is Rusland bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de olie- en gasuitvoer, en is Latijns-Amerika een belangrijke exporteur van olie, maïs, tarwe, zonnebloemolie en soja. De groeilanden die veel grondstoffen uitvoeren, profiteerden van de hoge prijzen om o.a. hun overheidsfinanciën op orde te stellen. Toch is de terugval van de grondstofprijzen volgens Dexia voor de meeste groeilanden geen slechte zaak. Sommige landen (bv. China) hadden het moeilijk om hun inflatie onder controle te houden. Nu de grondstoffen goedkoper zijn, is de inflatie niet langer een probleem.