Tijdens de aankondiging van zijn resultaten in 2010 had UCB al aangegeven dat 2011 getekend zou worden door patentverval (Zyrtec en Keppra). Pas in 2012 zou terug aangeknoopt worden met groei. De groep kondigde echter een omzetgroei van 1% aan tot 3,25 miljard euro dankzij een (verwachte) groei van 51% van de verkoop van drie nieuwe geneesmiddelen (Cimzia, Neupro en Vimpat) tot 625 miljoen euro. Niemand had echter verwacht dat ook Keppra terug een groei zou kennen. De verkoop van het geneesmiddel steeg met 3% tot 966 miljoen euro. Het voormalig topgeneesmiddel van UCB profiteerde van een vertraagde opkomst van generische concurrenten in Europa. Dit betekent echter wel dat deze prestatie dit jaar niet meer herhaald zal worden.

Dankzij de goede prestatie van Keppra is de nettowinst per aandeel slechts met 5% gedaald tot 1,89 euro. Het omzetverlies op Toviaz en Zyxal, door generische concurrentie, de commerciële lanceringkosten van de nieuwe geneesmiddelen en de hogere onderzoek- en ontwikkelingskosten werden dus gedeeltelijk gecompenseerd. Het dividend werd ook licht opgetrokken tot 1 euro per aandeel.

De keerzijde van de medaille is dat de omzet en de winst dit jaar zal dalen in vergelijking met vorig jaar. Het trio Cimzia-Neupro-Vimpat is immers nog niet sterk genoeg om het omzetverlies van Keppra op te vangen. UCB mikt daarom op een omzet van 3,1 miljard euro en een winst per aandeel van 1,60 à 1,70 euro. Dit zijn exact dezelfde vooruitzichten die de groep in 2010 gaf voor 2011...

Op middellange en lange termijn zijn de vooruitzichten positief. Het jaarlijks omzetpotentieel van de drie nieuwe geneesmiddelen wordt geschat op 3,1 miljard euro (dit is identiek aan de huidige totale omzet). Bovendien heeft de groep drie veelbelovende programma's in de pijplijn: epratuzumab (fase 3, de laatste van de klinische studies), brivaracetam (fase 3), olokizumab (fase 2) en een anti-sclerostine (fase 2). We behouden dan ook ons koopadvies voor het aandeel.

Cédric Boitte

Twitter : @CedricBoitte

Tijdens de aankondiging van zijn resultaten in 2010 had UCB al aangegeven dat 2011 getekend zou worden door patentverval (Zyrtec en Keppra). Pas in 2012 zou terug aangeknoopt worden met groei. De groep kondigde echter een omzetgroei van 1% aan tot 3,25 miljard euro dankzij een (verwachte) groei van 51% van de verkoop van drie nieuwe geneesmiddelen (Cimzia, Neupro en Vimpat) tot 625 miljoen euro. Niemand had echter verwacht dat ook Keppra terug een groei zou kennen. De verkoop van het geneesmiddel steeg met 3% tot 966 miljoen euro. Het voormalig topgeneesmiddel van UCB profiteerde van een vertraagde opkomst van generische concurrenten in Europa. Dit betekent echter wel dat deze prestatie dit jaar niet meer herhaald zal worden.Dankzij de goede prestatie van Keppra is de nettowinst per aandeel slechts met 5% gedaald tot 1,89 euro. Het omzetverlies op Toviaz en Zyxal, door generische concurrentie, de commerciële lanceringkosten van de nieuwe geneesmiddelen en de hogere onderzoek- en ontwikkelingskosten werden dus gedeeltelijk gecompenseerd. Het dividend werd ook licht opgetrokken tot 1 euro per aandeel.De keerzijde van de medaille is dat de omzet en de winst dit jaar zal dalen in vergelijking met vorig jaar. Het trio Cimzia-Neupro-Vimpat is immers nog niet sterk genoeg om het omzetverlies van Keppra op te vangen. UCB mikt daarom op een omzet van 3,1 miljard euro en een winst per aandeel van 1,60 à 1,70 euro. Dit zijn exact dezelfde vooruitzichten die de groep in 2010 gaf voor 2011...Op middellange en lange termijn zijn de vooruitzichten positief. Het jaarlijks omzetpotentieel van de drie nieuwe geneesmiddelen wordt geschat op 3,1 miljard euro (dit is identiek aan de huidige totale omzet). Bovendien heeft de groep drie veelbelovende programma's in de pijplijn: epratuzumab (fase 3, de laatste van de klinische studies), brivaracetam (fase 3), olokizumab (fase 2) en een anti-sclerostine (fase 2). We behouden dan ook ons koopadvies voor het aandeel.Cédric BoitteTwitter : @CedricBoitte