Ivan Glasenberg, de CEO en grootste aandeelhouders van de Zwitserse grondstoffengroep Glencore laat zich dus niet onder druk zetten door Qatar Holding. Deze laatste heeft zijn belang in Xstrata de voorbije maanden opgetrokken van 3% naar 12% en liet vorige week weten tegen de fusie van de twee Zwitserse groepen te stemmen. De holding wil dat de verhouding van 2,8 aandelen van de nieuwe entiteit per aandeel Xstrata wordt opgetrokken naar 3,25.

Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar in de wereld, is nu al de grootste aandeelhouder van Xstrata met 34% van de aandelen. De groep mag echter niet stemmen in de aandeelhoudersvergadering, waar een meerderheid van 75% nodig is om de operatie goed te keuren. Qatar Holding en het Noorse oliefonds, dat ook tegen de operatie gekant is, bezitten samen al 20% van de stemgerechtigde aandelen.

Glencore wil Xstrata, de vierde grootste mijnbouwgroep, echter niet zomaar laten schieten. Indien de aandeelhouders de transactie blokkeren, zou Glencore overgaan tot een overnamebod in cash. In dat geval is enkel een eenvoudige meerderheid (50% + 1 aandeel) nodig voor de goedkeuring.

Ivan Glasenberg, de CEO en grootste aandeelhouders van de Zwitserse grondstoffengroep Glencore laat zich dus niet onder druk zetten door Qatar Holding. Deze laatste heeft zijn belang in Xstrata de voorbije maanden opgetrokken van 3% naar 12% en liet vorige week weten tegen de fusie van de twee Zwitserse groepen te stemmen. De holding wil dat de verhouding van 2,8 aandelen van de nieuwe entiteit per aandeel Xstrata wordt opgetrokken naar 3,25.Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar in de wereld, is nu al de grootste aandeelhouder van Xstrata met 34% van de aandelen. De groep mag echter niet stemmen in de aandeelhoudersvergadering, waar een meerderheid van 75% nodig is om de operatie goed te keuren. Qatar Holding en het Noorse oliefonds, dat ook tegen de operatie gekant is, bezitten samen al 20% van de stemgerechtigde aandelen.Glencore wil Xstrata, de vierde grootste mijnbouwgroep, echter niet zomaar laten schieten. Indien de aandeelhouders de transactie blokkeren, zou Glencore overgaan tot een overnamebod in cash. In dat geval is enkel een eenvoudige meerderheid (50% + 1 aandeel) nodig voor de goedkeuring.