Als vaandeldrager bij uitstek in de categorie van defensieve aandelen bezitten heel wat beleggers het aandeel Nestlé.

De koersval van de afgelopen weken verdient dan ook een woordje uitleg. Vanuit fundementele hoek kon Van Herck niet naast de laatste resultatenpublicatie kijken.

Nestlé (nog steeds de grootste voedingproducent ter wereld) heeft het jaar de voorbije vier jaar nooit trager ingezet. De omzetgroei in de eerste drie maanden bedroeg 5,4% (tot 21,9 miljard CHF).

Dat was net beneden de analistenverwachting van 22,5 miljard CHF. Het is de laagste eerstekwartaalgroei sinds 2009 en dit heeft zeker een rol gespeeld in de neerwaartse koerscorrectie.

Het zal volgens Geert Van Herck niemand verbazen dat de crisis in Europa op de omzet drukte en dat de groei voor Nestlé uit de groeilanden komt (waar de omzet met 6% steeg vs 1% in Europa).

Een bijkomend fenomeen voor de koerscorrectie is de stijging van de melkprijs.

Die is sinds mei 2013 sterk gestegen en is een belangrijke kost voor een voedingsproducent. Maar analisten rekenen erop dat Nestlé de factuur van deze kostenstijging onder de vorm van prijsverhogingen zal doorschuiven naar de consument.

Vanuit technische hoek kan Van Herck de koersval ook kwalificeren als een gezonde correctie nadat het aandeel het afgelopen anderhalf jaar zeer sterk presteerde.

Als vaandeldrager bij uitstek in de categorie van defensieve aandelen bezitten heel wat beleggers het aandeel Nestlé. De koersval van de afgelopen weken verdient dan ook een woordje uitleg. Vanuit fundementele hoek kon Van Herck niet naast de laatste resultatenpublicatie kijken. Nestlé (nog steeds de grootste voedingproducent ter wereld) heeft het jaar de voorbije vier jaar nooit trager ingezet. De omzetgroei in de eerste drie maanden bedroeg 5,4% (tot 21,9 miljard CHF). Dat was net beneden de analistenverwachting van 22,5 miljard CHF. Het is de laagste eerstekwartaalgroei sinds 2009 en dit heeft zeker een rol gespeeld in de neerwaartse koerscorrectie. Het zal volgens Geert Van Herck niemand verbazen dat de crisis in Europa op de omzet drukte en dat de groei voor Nestlé uit de groeilanden komt (waar de omzet met 6% steeg vs 1% in Europa). Een bijkomend fenomeen voor de koerscorrectie is de stijging van de melkprijs. Die is sinds mei 2013 sterk gestegen en is een belangrijke kost voor een voedingsproducent. Maar analisten rekenen erop dat Nestlé de factuur van deze kostenstijging onder de vorm van prijsverhogingen zal doorschuiven naar de consument. Vanuit technische hoek kan Van Herck de koersval ook kwalificeren als een gezonde correctie nadat het aandeel het afgelopen anderhalf jaar zeer sterk presteerde.