Straks worden de werkloosheidscijfers in de VS bekendgemaakt en die zouden de definitieve bodemvorming wel eens in de hand kunnen werken.

De verwachtingen zijn niet bepaald hooggespannen, maar echt slechte cijfers zouden wel eens een nieuwe verkoopgolf kunnen uitlokken.

Chip Hanlon, president van vermogensbeheerder Delta Global Advisors sluit een laatste grote verkoopgolf van 300 tot 500 punten niet uit. Daarna zou echter alle slecht nieuws in de koersen verrekend zitten, zodat het herstel zich kan doorzetten.

Liz Ann Sonders, chef investment strategie bij Charles Schwab, ziet drie factoren waarom de bodem niet zo ver meer verwijderd kan zijn.

Op de eerste plaats heeft de koersdaling van de afgelopen dagen niets meer te maken met gedwongen verkopen van institutionele beleggers die kost wat kost cash willen vrijmaken. Ditmaal wordt er verkocht vanwege slecht nieuws, onder andere bij General Motors.

Sonders wijst er op dat de indices weliswaar nieuwe bodems hebben laten optekenen, maar dat het aantal aandelen dat nieuwe jaardieptepunten liet optekenen fors is gedaald. Ook de volatiliteit is sterk afgenomen.

Van de tien belangrijkste sectoren in de S&P 500 presteren er momenteel acht beter dan de index zelf, alleen industrials en financials doen het minder goed.

De derde en misschien belangrijkste factor is dat de kredietmarkten zich lijken te ontspannen. Daar wordt misschien weinig over gezegd, maar het is wel een feit. De drie factoren samen brengen Sonders tot de conclusie dat de bodem wel eens dichterbij zou kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Straks worden de werkloosheidscijfers in de VS bekendgemaakt en die zouden de definitieve bodemvorming wel eens in de hand kunnen werken. De verwachtingen zijn niet bepaald hooggespannen, maar echt slechte cijfers zouden wel eens een nieuwe verkoopgolf kunnen uitlokken. Chip Hanlon, president van vermogensbeheerder Delta Global Advisors sluit een laatste grote verkoopgolf van 300 tot 500 punten niet uit. Daarna zou echter alle slecht nieuws in de koersen verrekend zitten, zodat het herstel zich kan doorzetten. Liz Ann Sonders, chef investment strategie bij Charles Schwab, ziet drie factoren waarom de bodem niet zo ver meer verwijderd kan zijn. Op de eerste plaats heeft de koersdaling van de afgelopen dagen niets meer te maken met gedwongen verkopen van institutionele beleggers die kost wat kost cash willen vrijmaken. Ditmaal wordt er verkocht vanwege slecht nieuws, onder andere bij General Motors. Sonders wijst er op dat de indices weliswaar nieuwe bodems hebben laten optekenen, maar dat het aantal aandelen dat nieuwe jaardieptepunten liet optekenen fors is gedaald. Ook de volatiliteit is sterk afgenomen. Van de tien belangrijkste sectoren in de S&P 500 presteren er momenteel acht beter dan de index zelf, alleen industrials en financials doen het minder goed. De derde en misschien belangrijkste factor is dat de kredietmarkten zich lijken te ontspannen. Daar wordt misschien weinig over gezegd, maar het is wel een feit. De drie factoren samen brengen Sonders tot de conclusie dat de bodem wel eens dichterbij zou kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen.