Ons land is technisch misschien aan een recessie ontsnapt, maar deze vaststelling blijft uiteindelijk toch maar een relatief gegeven.

De groei tijdens het derde kwartaal was nog altijd lager dan tijdens het eerste kwartaal van 2011, wat niet bepaald als een hoopgevend signaal kan worden beschouwd.

De economen van ING gaan er van uit dat tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een negatieve groei werd opgetekend.

Een negatief punt is dat van een herstel van de binnenlandse vraag nog altijd geen sprake is. Eveneens negatief is dat de economische groeivertraging op de arbeidsmarkt weegt.

De privé-sector verloor vorig jaar waarschijnlijk meer dan 20.000 banen. De gezinsinkomens in België blijven dus onder druk staan, ook al vanwege het gebrek aan ruimte voor loonsverhogingen en hogere belastingen.

Ons land is technisch misschien aan een recessie ontsnapt, maar deze vaststelling blijft uiteindelijk toch maar een relatief gegeven. De groei tijdens het derde kwartaal was nog altijd lager dan tijdens het eerste kwartaal van 2011, wat niet bepaald als een hoopgevend signaal kan worden beschouwd. De economen van ING gaan er van uit dat tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een negatieve groei werd opgetekend. Een negatief punt is dat van een herstel van de binnenlandse vraag nog altijd geen sprake is. Eveneens negatief is dat de economische groeivertraging op de arbeidsmarkt weegt. De privé-sector verloor vorig jaar waarschijnlijk meer dan 20.000 banen. De gezinsinkomens in België blijven dus onder druk staan, ook al vanwege het gebrek aan ruimte voor loonsverhogingen en hogere belastingen.