Die werd naar voren geschoven door Thomas Mayer, hoofd van de research bij Deutsche Bank. De oplossing kan in ieder geval origineel worden genoemd.

De geuro kan een alternatief zijn bij een Griekse euro exit, aldus Mayer. De beste overlevingskansen van Griekenland bestaan er in om in de euro te blijven, maar om tevens te kiezen voor een parallele munt. Dat zou dan die fameuze geuro moeten worden, een munt die voorlopig dus nog niet bestaat.

De geuro zou Griekenland toelaten om de begroting in evenwicht te krijgen, zonder dat het land nog moet terugvallen op de steun van de troika.

Die troika bestaat, zoals iedereen inmiddels wel weet uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank.

Belofte om te betalen zodra dat mogelijk is

De nieuwe regering in Athene zou de kans krijgen om het zware besparingsprogramma te weigeren. Om het tekort aan euro's op te vangen (er komt namelijk geen steungeld meer binnen) zou Griekenland schuldbeloften aan de banken en andere schuldeisers kunnen overhandigen.

Die zouden de belofte inhouden om de geleende euro's terug te betalen zodra er nieuwe euro's beschikbaar zijn. De geuro zou de Grieken toelaten om hun munt te devalueren zonder formeel uit de eurozone te stappen en een nieuwe munt (de inmiddels veelbesproken drachma) in te voeren.

Aanvankelijk kan de geuro fors in waarde dalen, maar naarmate de situatie stabiliseert kan de koers terug in waarde stijgen. De deur naar een terugkeer naar de euro staat zo open.

Die werd naar voren geschoven door Thomas Mayer, hoofd van de research bij Deutsche Bank. De oplossing kan in ieder geval origineel worden genoemd. De geuro kan een alternatief zijn bij een Griekse euro exit, aldus Mayer. De beste overlevingskansen van Griekenland bestaan er in om in de euro te blijven, maar om tevens te kiezen voor een parallele munt. Dat zou dan die fameuze geuro moeten worden, een munt die voorlopig dus nog niet bestaat. De geuro zou Griekenland toelaten om de begroting in evenwicht te krijgen, zonder dat het land nog moet terugvallen op de steun van de troika. Die troika bestaat, zoals iedereen inmiddels wel weet uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. Belofte om te betalen zodra dat mogelijk is De nieuwe regering in Athene zou de kans krijgen om het zware besparingsprogramma te weigeren. Om het tekort aan euro's op te vangen (er komt namelijk geen steungeld meer binnen) zou Griekenland schuldbeloften aan de banken en andere schuldeisers kunnen overhandigen. Die zouden de belofte inhouden om de geleende euro's terug te betalen zodra er nieuwe euro's beschikbaar zijn. De geuro zou de Grieken toelaten om hun munt te devalueren zonder formeel uit de eurozone te stappen en een nieuwe munt (de inmiddels veelbesproken drachma) in te voeren. Aanvankelijk kan de geuro fors in waarde dalen, maar naarmate de situatie stabiliseert kan de koers terug in waarde stijgen. De deur naar een terugkeer naar de euro staat zo open.