Op 12 januari loopt de lock-up af en kunnen zij volgens Theodoor Gilissen Bankiers hun belang verkopen. AirFrance KLM zou volgens de krant 20% meer bieden dan wat de partijen toen voor het belang in Alitalia betaalden. Beide concerns geven geen commentaar op het gerucht.

In oktober 2012 zei de CEO van Alitalia, Andrea Ragnetti (oud lid van de Raad van Bestuur van Philips) echter dat het niet waarschijnlijk is dat er voor 2014 een deal zou zijn.

Ragnetti stelde toen dat de belangrijkste investeerders Fire, de holdingcompany van de familie Riva (10,6%), de bank Intesa Sanpaolo (8,9%) en tolwegbeheerder Atlantia (8,9%) geen plannen hadden om hun belang te verkopen.

AirFrance KLM zit bovendien zelf nog midden in een ingrijpende reorganisatie en de financiële positie is zwak. De overname

zou met aandelen moeten worden gefinancierd en de waardering van de aandelen is momenteel nog laag.

Tijdens de Conference Call van AirFrance KLM over het derde kwartaal in oktober afgelopen jaar antwoordde CFO Philippe Calavia op een vraag of hij kon bevestigen dat AirFrance KLM niets gaat doen op het gebied van uitbreiding van het belang in Alitalia: "ja dat bevestig ik".

Dat Alitalia wordt overgenomen lijdt geen twijfel, maar wij gaan er vanuit dat dit op zijn vroegst in 2014 zal gebeuren. Op 12 december 2012 zei CEO Andrea Ragnetti nog in Il Messagero dat het concern niet zelfstandig verder kon gaan en de aandeelhouders een partnership moeten overwegen. Hij zei daarbij dat "Air France net als anderen zal worden overwogen".

Koopadvies

Volgens de krant zou Air France KLM gebruik willen maken van het politieke vacuüm voor de verkiezingen en de deal voor de zomer willen afronden.

De overname van Alitalia ligt politiek gevoelig. In 2008 was toenmalig oppositieleider Berlusconi fel gekant tegen de overname en zijn verzet heeft volgens velen bijgedragen aan zijn herverkiezing in datzelfde jaar.

Er is weinig bekend over de financiële details, maar de deal zou uit kunnen komen op ruim Eur 1 mrd. Alitalia is verlieslatend en verkeert in een zwakke positie, bepaald geen omstandigheden om een hoge prijs te vragen.

De deal zou aantrekkelijk kunnen zijn omdat er aanzienlijke kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd. De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten op korte termijn geen overname van Alitalia. Zij hebben een koopadvies op AirFrance KLM met een koersdoel van Eur 8,50.

Op 12 januari loopt de lock-up af en kunnen zij volgens Theodoor Gilissen Bankiers hun belang verkopen. AirFrance KLM zou volgens de krant 20% meer bieden dan wat de partijen toen voor het belang in Alitalia betaalden. Beide concerns geven geen commentaar op het gerucht. In oktober 2012 zei de CEO van Alitalia, Andrea Ragnetti (oud lid van de Raad van Bestuur van Philips) echter dat het niet waarschijnlijk is dat er voor 2014 een deal zou zijn. Ragnetti stelde toen dat de belangrijkste investeerders Fire, de holdingcompany van de familie Riva (10,6%), de bank Intesa Sanpaolo (8,9%) en tolwegbeheerder Atlantia (8,9%) geen plannen hadden om hun belang te verkopen. AirFrance KLM zit bovendien zelf nog midden in een ingrijpende reorganisatie en de financiële positie is zwak. De overname zou met aandelen moeten worden gefinancierd en de waardering van de aandelen is momenteel nog laag. Tijdens de Conference Call van AirFrance KLM over het derde kwartaal in oktober afgelopen jaar antwoordde CFO Philippe Calavia op een vraag of hij kon bevestigen dat AirFrance KLM niets gaat doen op het gebied van uitbreiding van het belang in Alitalia: "ja dat bevestig ik". Dat Alitalia wordt overgenomen lijdt geen twijfel, maar wij gaan er vanuit dat dit op zijn vroegst in 2014 zal gebeuren. Op 12 december 2012 zei CEO Andrea Ragnetti nog in Il Messagero dat het concern niet zelfstandig verder kon gaan en de aandeelhouders een partnership moeten overwegen. Hij zei daarbij dat "Air France net als anderen zal worden overwogen". Koopadvies Volgens de krant zou Air France KLM gebruik willen maken van het politieke vacuüm voor de verkiezingen en de deal voor de zomer willen afronden. De overname van Alitalia ligt politiek gevoelig. In 2008 was toenmalig oppositieleider Berlusconi fel gekant tegen de overname en zijn verzet heeft volgens velen bijgedragen aan zijn herverkiezing in datzelfde jaar. Er is weinig bekend over de financiële details, maar de deal zou uit kunnen komen op ruim Eur 1 mrd. Alitalia is verlieslatend en verkeert in een zwakke positie, bepaald geen omstandigheden om een hoge prijs te vragen. De deal zou aantrekkelijk kunnen zijn omdat er aanzienlijke kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd. De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten op korte termijn geen overname van Alitalia. Zij hebben een koopadvies op AirFrance KLM met een koersdoel van Eur 8,50.