Gert De Mesure (www.gertdemesure.be): "Dit is volledig te wijten aan de mededeling van Delhaize midden januari dat het 164 winkels in de V.S. en in Zuidoost-Europa zal sluiten en dat een aantal Amerikaanse winkels van uithangbord zullen wisselen. Het kostenplaatje van deze operaties bedraagt 75 miljoen euro na belastingen, tegenover deze kosten staat een jaarlijkse besparing van 35 miljoen euro op het niveau van de bedrijfswinst. Deze actie past in het strategische New Game Plan dat Delhaize moet toelaten om in de periode 2010/12 500 miljoen euro besparingen te realiseren, een doelstellingen die volgens het bedrijf zeker zal behaald worden."

Op korte termijn is er dus een negatieve impact van 0,74 euro per aandeel, op langere termijn zijn die kosten binnen de 3 jaar terugverdient, een return van meer dan 30%!

Gert De Mesure: "Dit is goed nieuws, maar het totale plaatje oogt nog beter. Zo noteert Delhaize met een koers/winstverhouding van slechts 8, minder dan de 9,8 van het Britse Tesco of de 10,5 van het Nederlandse Ahold. Een andere ratio van Delhaize is ook heel interessant, het gaat om de free cash yield in het Engelse vakjargon, vrij vertaald in het Nederlands de vrije cash-flow tegenover de beurswaarde. In feite gaat het om de pure waardecreatie, wat we zouden kunnen vergelijken met de rente op een obligatie. Zo bedraagt de free cash yield van Delhaize ongeveer 15% op basis van de gemiddelde prestaties in 2009 en 2010, een niveau dat ook in 2012 gerealiseerd kan worden. In 2011 zal Delhaize wel een negatieve vrije cash-flow optekenen ten gevolge van de overname van het Servische Delta Maxi, een heel beloftevolle transactie, want Delta Maxi met zijn activiteiten in 5 Balkanlanden, sluit goed aan bij de huidige activiteiten van Delhaize in Roemenië en Griekenland."

Gert De Mesure (www.gertdemesure.be): "Dit is volledig te wijten aan de mededeling van Delhaize midden januari dat het 164 winkels in de V.S. en in Zuidoost-Europa zal sluiten en dat een aantal Amerikaanse winkels van uithangbord zullen wisselen. Het kostenplaatje van deze operaties bedraagt 75 miljoen euro na belastingen, tegenover deze kosten staat een jaarlijkse besparing van 35 miljoen euro op het niveau van de bedrijfswinst. Deze actie past in het strategische New Game Plan dat Delhaize moet toelaten om in de periode 2010/12 500 miljoen euro besparingen te realiseren, een doelstellingen die volgens het bedrijf zeker zal behaald worden." Op korte termijn is er dus een negatieve impact van 0,74 euro per aandeel, op langere termijn zijn die kosten binnen de 3 jaar terugverdient, een return van meer dan 30%! Gert De Mesure: "Dit is goed nieuws, maar het totale plaatje oogt nog beter. Zo noteert Delhaize met een koers/winstverhouding van slechts 8, minder dan de 9,8 van het Britse Tesco of de 10,5 van het Nederlandse Ahold. Een andere ratio van Delhaize is ook heel interessant, het gaat om de free cash yield in het Engelse vakjargon, vrij vertaald in het Nederlands de vrije cash-flow tegenover de beurswaarde. In feite gaat het om de pure waardecreatie, wat we zouden kunnen vergelijken met de rente op een obligatie. Zo bedraagt de free cash yield van Delhaize ongeveer 15% op basis van de gemiddelde prestaties in 2009 en 2010, een niveau dat ook in 2012 gerealiseerd kan worden. In 2011 zal Delhaize wel een negatieve vrije cash-flow optekenen ten gevolge van de overname van het Servische Delta Maxi, een heel beloftevolle transactie, want Delta Maxi met zijn activiteiten in 5 Balkanlanden, sluit goed aan bij de huidige activiteiten van Delhaize in Roemenië en Griekenland."