Genticel gebuisd op voorlopig examen

© reuters

De Europese beurzen sloten een bewogen dag af met tot 2 procent verlies. In Brussel eindigde de Bel-20-index 1,5 procent lager.

Onder meer de bankaandelen wogen op de prestaties van de belangrijkste graadmeters. In ons land verloren KBC en Ageas elk zo’n 2 tot 3 procent. De stoorzenders waren andermaal de Italiaanse banken. Beleggers reageerden ontgoocheld op de plannen om het probleem van de slechte leningen bij de banken in Italië aan te pakken door die probleemkredieten te herverpakken, en ze nadien te verkopen met een gedeeltelijke staatsgarantie. De markt vreest dat die constructie de problemen niet volledig van de baan helpt en dat de banken in Italië daardoor alsnog kapitaal moeten ophalen.

Beter nieuws was er voor de Europese staalsector, die na lang aandringen gehoor vindt bij de Europese Commissie. Volgens de staalproducenten verkopen Chinese en Russische concurrenten staal onder de marktprijs. Die twee landen ontkennen de dumpingpraktijken, maar Brussel zal nu toch invoertaksen beginnen te heffen. Daarmee moeten de Europeanen beter kunnen concurreren op hun thuismarkt. De invoerheffingen zijn goed nieuws voor ArcelorMittal (+2,8%) en zijn vestiging in Gent. Het aandeel van de staalgroep staat al langer zwaar onder druk door de tragere groei in China en vooral de overcapaciteit in de sector. Nu is er dus wat verlichting op komst.

De klap van de dag was voor Genticel, dat bijna 30 procent lager ging. Het Franse biotechbedrijf met een notering in Brussel en Parijs maakte tegenvallende resultaten bekend voor zijn potentiële middel tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Na twaalf maanden was er geen relevant verschil merkbaar tussen het middel Procervix en een placebo. Maar volgens het bedrijf is het nog te vroeg om het medicijn definitief te begraven, omdat de testen nog lopen. Genticel hoopt dat er na achttien maanden wel nog positieve testresultaten uit de bus komen. Door de tegenvaller neemt het risicoprofiel van het aandeel nog toe, terwijl het risico al groot was, aangezien Genticel maar één middel in de klinische testfases heeft. Nu komt er pas in het derde kwartaal van dit jaar duidelijkheid of het ooit iets wordt met Procervix. Tot die dag wordt uiteraard de volgende zeer kostelijke testfase uitgesteld. Het lichtpunt is wel dat de biotechgroep voldoende cash in huis heeft om het zolang uit te zingen.

Nog op de beurs van Brussel kwam Euronav (+0,1%) met uitstekende resultaten. De tankerrederij pakte uit met zijn beste kwartaalcijfers in acht jaar, met dank aan de lage olieprijs. Het bedrijf profiteert dubbel van de goedkope olie. Enerzijds is er meer vraag naar transport van olie, wat leidt tot hoge vrachttarieven. Anderzijds is het goedkoper om de schepen te laten varen. De jongste maanden stond het aandeel van Euronav wel onder druk. De markt toonde zich daarmee bevreesd dat er veel nieuwe schepen bij zullen komen, aangetrokken door de hoge tarieven, en dat daardoor op termijn overcapaciteit dreigt. Euronav-topman Paddy Rodgers nuanceert dat gevaar. Zo duurt het nog minstens tot de tweede helft van het jaar voor nieuwe schepen in de vaart genomen worden. Bovendien zullen ook oude schepen verdwijnen. Zelfs met de nieuwe schepen verwacht Euronav dat de vraag en het aanbod in evenwicht blijven. Rodgers maakt zich dan ook sterk dat de markt sterk zal blijven en dat Euronav uitstekend geplaatst is om daarvan te profiteren. Beleggers kregen alvast de bevestiging dat de rederij minstens 80 procent van zijn winst zal uitkeren.

Tot slot kwamen nog twee techreuzen met cijfers. Facebook (+13,5%) rapporteerde woensdag nabeurs dat de omzet de helft hoger uitkwam dan een jaar eerder, een pak beter dan verwacht. Ook het aantal maandelijkse actieve gebruikers zat sterker in de lift dan analisten hadden voorspeld. Nog niet zo lang geleden was er veel twijfel over hoe Facebook geld zou verdienen aan zijn gigantische netwerk. Vandaag is duidelijk dat het bedrijf er steeds beter in slaagt een steeds groter deel van advertentiekoek – vooral mobiel – naar zich toe trekken, ten koste van zijn directe concurrenten als Twitter en klassieke media.

Ook Alibaba (-1,3%) klopte schijnbaar moeiteloos de analistenverwachtingen. Het aandeel van de Chinese e-commercereus was de voorbije weken allesbehalve in trek door de bezorgdheid over China. Maar het bedrijf van topman Jack Ma ondervindt blijkbaar weinig hinder op zijn thuismarkt. Er zijn hoopgevende signalen dat internetshoppen ook begint door te breken in de kleinere steden en op het platteland. Met dank aan de doorbraak van mobiel internet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content