Dat blijkt uit het 2012 Cisco Connected World Technology Report (CCWTR): een studie die Cisco dit jaar al voor de derde keer liet uitvoeren onder 1800 studenten en jonge professionals in 18 landen over de hele wereld.

Via het onderzoek wil Cisco nagaan hoe de leden van Generatie Y het internet en mobiele apparaten gebruiken om met de wereld rondom hen in contact te blijven.

Het rapport laat ook zien hoe zij denken over de creatie, consultatie en beveiliging van de enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd door smartphones, videocamera's, sensoren en andere apparatuur die met het internet verbonden is.

Dunne lijn tussen 'verbonden' en 'verslaafd'

Voor negen op de tien respondenten is het raadplegen van hun smartphone vandaag een vast onderdeel van hun ochtendritueel geworden.

Een op vijf controleert zijn smartphone doorheen de dag elke tien minuten op updates. Meer dan een kwart van de respondenten (29 procent) doet dit zelfs zo vaak dat ze de tel erbij verliezen.

Uit de studie blijkt verder dat e-mailen, sms'en en sociale netwerkactiviteiten met voorsprong de populairste toepassingen blijven.

Zo maken zestig procent van de respondenten van slechts minder dan tien apps regelmatig gebruik, terwijl nauwelijks twintig procent meer dan tien apps regelmatig gebruikt.

Zes op tien van de respondenten betrappen zichzelf erop dat ze onbewust of dwangmatig hun smartphone raadplegen voor updates.

Vrouwen doen dat bovendien het vaakst (83 procent, tegenover 63 procent bij mannen). Zestig procent van de respondenten die compulsief gedrag vertonen wensten dat ze beter aan die drang konden weerstaan.

Meer dan veertig procent van de respondenten vermoedt zelfs dat ze door een afkickperiode zouden moeten en zich niet op hun gemak zouden voelen als ze hun smartphone niet op elk moment konden raadplegen.

Smartphones in bed, op het toilet, zelfs achter het stuur

Het is duidelijk dat de smartphone altijd en overal aanwezig is: Generatie Y wil op alle mogelijke plaatsen en tijdstippen bereikbaar zijn en geconnecteerd blijven.

Bijna de helft van de respondenten (46 procent) is tijdens etentjes met familie en vrienden regelmatig bezig met zijn smartphone. En hoe zit het met de romantiek?

Globaal gezien gebruikt driekwart van de respondenten zijn smartphone ook in bed. Van het bed naar de badkamer is maar een kleine stap: meer dan een derde zegt dat ze hun smartphone gebruiken terwijl ze op het toilet zitten. En waar dat slechts gevaarlijk is als je je handen niet zou wassen, geeft bijna een vijfde toe dat ze zelfs sms'en terwijl ze rijden.

Dat blijkt uit het 2012 Cisco Connected World Technology Report (CCWTR): een studie die Cisco dit jaar al voor de derde keer liet uitvoeren onder 1800 studenten en jonge professionals in 18 landen over de hele wereld. Via het onderzoek wil Cisco nagaan hoe de leden van Generatie Y het internet en mobiele apparaten gebruiken om met de wereld rondom hen in contact te blijven. Het rapport laat ook zien hoe zij denken over de creatie, consultatie en beveiliging van de enorme hoeveelheden data die worden gegenereerd door smartphones, videocamera's, sensoren en andere apparatuur die met het internet verbonden is. Dunne lijn tussen 'verbonden' en 'verslaafd' Voor negen op de tien respondenten is het raadplegen van hun smartphone vandaag een vast onderdeel van hun ochtendritueel geworden. Een op vijf controleert zijn smartphone doorheen de dag elke tien minuten op updates. Meer dan een kwart van de respondenten (29 procent) doet dit zelfs zo vaak dat ze de tel erbij verliezen. Uit de studie blijkt verder dat e-mailen, sms'en en sociale netwerkactiviteiten met voorsprong de populairste toepassingen blijven. Zo maken zestig procent van de respondenten van slechts minder dan tien apps regelmatig gebruik, terwijl nauwelijks twintig procent meer dan tien apps regelmatig gebruikt. Zes op tien van de respondenten betrappen zichzelf erop dat ze onbewust of dwangmatig hun smartphone raadplegen voor updates. Vrouwen doen dat bovendien het vaakst (83 procent, tegenover 63 procent bij mannen). Zestig procent van de respondenten die compulsief gedrag vertonen wensten dat ze beter aan die drang konden weerstaan. Meer dan veertig procent van de respondenten vermoedt zelfs dat ze door een afkickperiode zouden moeten en zich niet op hun gemak zouden voelen als ze hun smartphone niet op elk moment konden raadplegen. Smartphones in bed, op het toilet, zelfs achter het stuur Het is duidelijk dat de smartphone altijd en overal aanwezig is: Generatie Y wil op alle mogelijke plaatsen en tijdstippen bereikbaar zijn en geconnecteerd blijven. Bijna de helft van de respondenten (46 procent) is tijdens etentjes met familie en vrienden regelmatig bezig met zijn smartphone. En hoe zit het met de romantiek? Globaal gezien gebruikt driekwart van de respondenten zijn smartphone ook in bed. Van het bed naar de badkamer is maar een kleine stap: meer dan een derde zegt dat ze hun smartphone gebruiken terwijl ze op het toilet zitten. En waar dat slechts gevaarlijk is als je je handen niet zou wassen, geeft bijna een vijfde toe dat ze zelfs sms'en terwijl ze rijden.