Ilse De Witte

‘Genadeslag voor de kleine belegger’

Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Volgens Trends-redacteur Ilse De Witte is de speculatiebelasting een belasting om de laatste kleine belegger uit aandelen of uit het land te jagen.

Mag je een belasting die van brave beleggers speculanten maakt, een speculatiebelasting noemen? Als beleggen in aandelen al risicovol was, dan is het dat nu zeker. U dreigt bij elke aan- of verkoop van aandelen 67 procent van de winst en 100 procent van de verliezen op te strijken. En dan bedoelen we eigenlijk meer dan 100 procent van het verlies, want u betaalt op elke transactie ook nog kosten en beurstaksen (0,27 %).

Klopt het wel dat goede huisvaders, die aandelen kopen voor de lange termijn, de speculatietaks niet betalen? Voorzichtige beleggers leggen weleens stop-loss-orders in de markt, waarbij aandelen automatisch verkocht worden als de verliezen te hoog oplopen. Soms komt er ongevraagd een overnamebod enkele maanden na uw aankoop. Speculatie!

‘Genadeslag voor de kleine belegger’

Niemand gelooft toch dat de hobbybelegger met orders van enkele duizenden euro’s een financieel systeem kan destabiliseren waar dagelijks voor honderden miljarden aandelen van hand wisselen. Dit is geen belasting om speculatie te ontmoedigen, maar een belasting om de laatste kleine belegger uit aandelen of uit het land te jagen. Nog steeds geen beurstaks bij buitenlandse brokers.

De kleine belegger is de enige die deze meerwaardebelasting van 33 procent, bij verkoop binnen het halfjaar, zal voelen. De grote vermogens zitten in holdings, in het buitenland, in vastgoed, in kunst,… Deze nieuwe belasting voor aandelenbeleggers, die boven op alle bestaande komt, zou weleens de genadeslag kunnen zijn. Gelukkig staat de financiële sector klaar om beleggers op te vangen met ondoorgrondelijke producten met torenhoge kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content